Deputatul PSD Tamara Ciofu a susținut marţi, 19 februarie a.c. o declaraţie în Plenul Camerei Deputaţilor prin care a solicitat Parlamentului şi Guvernului să ia în calcul pentru exerciţiul bugetar de anul viitor extinderea unităţilor de asistenţă medico-sociale pentru populaţia din mediul rural.
Declaraţia reprezentantei PSD Botoşani a fost motivată de faptul că în ultimii ani populaţia din mediul rural a suferit un fenomen accentuat de îmbătrânire, concomitent cu o creştere a cazurilor de boli cronice în rândul locuitorilor din aceste zone, care au un acces dificil la serviciile medicale.
“Avem situaţii cum sunt cele din colegiul meu din judeţul Botoşani, unde există sate întregi în care persoanele cele mai „tinere”, dacă pot să spun aşa au vârsta de 67 sau chiar 72 de ani. E vorba de situaţii cât se poate de reale cum e cazul comunei Gorbăneşti din judeţul Botoşani”, a subliniat deputatul PSD în plenul Camerei Deputaţilor.
Tamara Ciofu a mai arătat că o astfel de măsură de înfiinţare a unor unităţi de asistenţă medico-socială în localităţile cu un număr mare de bătrâni nu ar presupune un efort bugetar deosebit, întrucât Guvernul ar economisi o sumă importantă din banii alocaţi însoţitorilor persoanelor în vârstă care ar fi preluate de aceste instituţii.
“Efortul financiar nu este deloc semnificativ, dacă luăm în considerare că statul ar economisi sumele aferente pentru însoţitorii acestor persoane care ar urma să fie internate în unităţile de asistenţă medico-sanitare la care m-am referit. În aceste condiţii, consider că statul român – respectiv Guvernul şi Parlamentul – trebuie să ia în considerare o adaptare a reţelei naţionale de unităţi de asistenţă medico-sanitare astfel încât aceşti bătrâni din mediul rural să aibă acces la o îngrijire minimă, din punct de vedere medical şi al igienei personale”, a arătat parlamentarul social democrat.
În declarația sa, Tamara Ciofu a invocat dreptul constituțional privind ocrotirea sănătății pentru persoanele în vârstă care suferă de boli cronice și locuiesc în mediul rural unde accesul la serviciile medicale este mult mai redus.