Peste 1600 de elevi din liceele botoşănene au primit de la poliţişti informaţii referitoare la prevenirea comportamentelor delincvente în cadrul Campaniei „Nu lăsa violenţa să te transforme într-un infractor”
Iniţiată în cursul lunii octombrie 2012, Campania de prevenire a violenţei în unităţile de învăţământ intitulată „Nu lăsa violenţa să te transforme într-un infractor” reprezintă o iniţiativă a Insitutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Principalele activităţi din cadrul campaniei au constat în întâlniri cu elevii, în perioada octombrie 2012 – ianuarie 2013, în cadrul cărora tinerii au vizionat filmul educativ „Cheia e la tine!” ce prezintă cazuri concrete ale unor deținuți aflaţi în Penitenciarul pentru minori din Craiova şi în Penitenciarul pentru femei Târgşor. Acesta a constituit baza unor dezbateri despre consecinţele juridice şi sociale ce decurg din adoptarea unor comportamente antisociale.
De asemenea, poliţiştii au distribuit flyere cu recomandări preventive tematice.
Activităţile au captat atenţia participanţilor la expunerile organizate de către ofiţeri din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţişti de proximitate. Practic, peste 1600 de elevi de la Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi Botoşani şi Liceul Elie Radu Botoşani au avut ocazia să vizioneze acest film şi să ia la cunoştinţă mărturiile celor care au ales, din diverse motive, o cale greşită în viaţă iar în acest moment suportă consecinţele legale ale faptelor comise şi privaţiunile impuse de regimul de detenţie.
Tentaţiile adolescenţei, anumite modele de comportament, dorinţa de a fi la fel cu ceilalţi pot conduce la comiterea de greşeli, iar faptul că cei care relatau despre aceste lucruri erau tineri de vârstă apropiată lor, tineri care plătesc acum pentru faptele comise, a trezit interesul participanţilor la expunerile organizate, interes manifestat prin solicitarea de informaţii referitoare la cadrul legal privind răspunderea penală a minorilor şi la extinderea acestui gen de prezentări.
Elevilor le-a fost prezentată şi oportunitatea de a participa la un concurs de eseuri pe tema „Eseul meu antiviolenţă” prin care elevii pot să-şi exprime opinia despre acest fenomen.
La nivelul fiecărui judeţ vor fi selecţionate 3 lucrări/liceu, care vor fi transmise Insitutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii pentru o jurizare finală. Cel mai frumos eseu va fi premiat și multiplicat, urmând să fie expus în incinta fiecărei şcoli implicate în campanie.