În situaţiile de urgenţă, fiecare secundă contează. Pentru a nu pierde timp preţios căutând numărul de telefon la care să sunaţi pentru a obţine ajutor, când viaţa cuiva este în pericol, Uniunea Europeană a hotărât, în urmă cu 22 de ani, introducerea unui număr unic, 112. Acest număr este comun pentru toate ţările Uniunii Europene şi este utilizat pentru a contacta gratuit serviciile de urgenţă. Data de 11 februarie marchează „Ziua Europeană a Numărului pentru Apeluri de Urgenţă 112”.
În România, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) a devenit operaţional la nivelul întregii ţări în aprilie 2005. 112 este numărul unic de urgenţă care poate fi apelat în toate cazurile în care incidentele au sau pot avea un efect negativ asupra persoanelor, a mediului ori a proprietăţii şi necesită intervenţia imediată a Ambulanţei, Poliţiei, Pompierilor sau Jandarmeriei. Numărul 112 este gratuit şi poate fi apelat de pe orice telefon, fix sau mobil, în România şi în întreaga Uniune Europeană.
Apelul către acest număr trebuie efectuat cât mai curând posibil din momentul producerii incidentului. Operatorul ce preia apelul vă va chestiona în vederea stabilirii naturii urgenţei.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani marchează această zi printr-o serie de activităţi de informare preventivă cu elevii de la Şcolile nr. 12 şi 13 din municipiul Botoşani şi Şcolile gimnaziale din localităţile Roşiori, comuna Răchiţi şi Orăşeni Deal, comuna Curteşti. Inspectorii de prevenire ai I.S.U. Botoşani îi vor învăţa cum şi când trebuie să apeleze la 112. Totodată, se va urmării conştientizarea de către cei mici că apelarea abuzivă a acestui număr poate costa viaţa unui semen aflat în pericol. Convorbirile efectuate în sistemul 112 sunt înregistrate. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina de internet a Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112: http://www.112.ro.
Sursa: comunicat presa ISU