Păpușile pe care le-au văzut în spectacole la Teatrul Vasilache bunicii, părinții, dar și copiii de azi, nepoții celor care îi însoțesc, duminică de duminică, la teatrul de păpuși, rememorând astfel clipele copilăriei lor, au fost expuse, miercuri, în cadrul unei expoziții intitulată „Povești cu păpuși”.
Vernisajul expoziției a avut loc la Sala Polivalentă a Muzeului Județean Botoșani, ocazie cu care zeci de copii au intrat în lumea basmelor. Alba ca zăpada, capra cu trei iezi, lupul, bunicuța din „Scufița Roșie, cei trei mușchetari sunt doar cîteva din frumoasele personaje care introduc pe orice om în atmosfera copilăriei.
Expoziția poate fi vizitată în următoarele două săptămâni și, la vernisajul ei, a fost lansat și un concurs. Copiii au fost provocați să recunoască din ce poveste jucată pe scena teatrului fac parte trei dintre păpușile expuse. Câştigătorilor li se acordă de fiecare dată diplome şi dreptul de a se fotografia cu păpuşa recunoscută.
Le-au vorbit despre spectacolele în care au jucat păpușile, directorul teatrului Vasilache, Florin Aionițoaie, muzeograful, Gheorghe Median și scriitoarea Lucia Olaru Nenati, venită în calitate de fost director al teatrului. Aceasta a dăruit conducerii teatrului cartea pentru copii, scrisă de ea, cu ani în urmă, intitulată „Când adoarme o buburuză”.
Directorul teatrului Vasilache, Florin Aionițoaie a declarat că se bucură pentru că în sfîrșit instituțiile botoșănene colaborează între ele pentru astfel de evenimente oferite botoșănenilor. „Ideea în sine se bazează pe o solicitare a doamnei director Lucia Pârvan, dezvoltată împreună cu eiș Dar ceea ce este mai important este că în sfîrșit instituțiile botoșănene înțeleg că pot să colaboreze între ele”, a declarat Florin Aionițoaie, directorul Teatrului Vasilache Botoșani.
Ecpozitia cuprinde papusi din cel putin 16 spectacole jucate pe scena teatrului Vasilache, iar cele mai vechi sunt cele din spectacolul „Muzicantii din Bremen” care a avut peste 1000 de reprezentatii din anul 1986 de cand a fost pus pentru prima data in scena. Teatrul Vasilache a fost infiintat in anul 1953 si s-a numit la inceput „Cravata rosie”.
Verniajul s-a încheiat fericit cu cîteva momente actoricești, pe o scenă montată adhoc în sala polivalentă a muzeului, copiii fiind extrem de atrași de reprezentațiile cu păpuși ale actorilor botoșăneni.
Vai ce frunoasa a fost cartea Cand adoarme o buburuza a doamnei Nenati! Unde se mai poate gasi acum ca s-o citeasca ci fetita mea?