Numarul consumatorilor de droguri creste in judetul Botosani. Potrivit raportului naţional privind situaţia drogurilor al Agentiei Nationale Antidrog pe anul 2012, în ceea ce priveşte numărul de cazuri de urgenţe non-fatale, se observă „migrarea” judeţului Botoşani din zona de risc foarte mic în anul 2010, în zona de risc mediu în anul 2011.
Din analiza repartiţiei urgenţelor medicale la nivelul unităţilor teritorial-administrative ale ţării, în funcţie de zonele de risc delimitate în raport cu ponderea numărului de cazuri, situatia se prezinta astfel: Bucureşti, Iaşi-Zona de risc foarte mare; Cluj, Prahova, Constanţa, Galaţi-Zona de risc mare; Bihor, Timiş, Bacău, Braşov, Dolj, Sibiu,Tulcea, Brăila, Dâmboviţa, Botoşani, Suceava,Giurgiu, Alba, Buzău, Vrancea-Zona de risc mediu.
La nivelul judeţului Botoşani, din fişele standard de înregistrare a urgenţelor medicale produse ca urmare a consumului de substanţe psihoactive, în anul 2012 s-au adresat celor patru unităţi/centre de primire a urgenţelor medicale ca urmare a consumului de substanţe psihoactive un număr de 1746 de persoane, din care: 1591 din cauza consumului de alcool: 57 din cauza abuzului de medicamente: opt din cauza consumului de droguri ilegale de risc şi mare risc: 23 din cauza consumului de etnobotanice: 12 din cauza consumului de substanţe volatile. De asemenea, au mai fost inregistrate 25 de tentative de sinucidere pe fondul consumului de alcool şi/sau medicamente si 30 de cazuri de minori in coma alcoolica. Tot anul trecut 23 de persoane private de libertate au fost condamnate pentru infracţiuni la regimul drogurilor.
La nivelul CPECA Botoşani, în anul 2012, s-au adresat un număr de 20 consumatori de substanţe psihoactive, din care 14 consumatori de SNPP (etnobotanice) şi 6 consumatori de droguri de risc. Alte 12 persoane cercetate pentru infracţiuni la regimul drogurilor (Legea 143/2000) aflate în arestul Poliţiei au solicitat asistenţă din partea CPECA Botoşani