Un proiect european în valoare de 2,5 de milioane de euro destinat dezvoltării unei reţele de apă şi canalizare într-o localitate din judeţul Botoşani are o finalitate cu totul neaşteptată. Deşi banii s-au cheltuit, locuitorii din comuna Drăguşeni continuă să viseze la apă curentă şi canalizare.
Investiţia a fost realizată prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală al Uniunii Europene. Începută în 2009, ea a fost finalizată în vara anului 2011, însă aproape fără rezultat. Sistemul este total nefuncţional, iar autorităţile locale vor să se îndrepte în instanţă împotriva constructorului, dirigintelui de şantier şi proiectantului.
Firma care a câştigat licitaţia pentru construcţia reţelei de apă este Iasicon Iaşi, însă lucrările au fost subcontractate până la a patra mână.
„A venit aici o firmă care nu avea nici măcar o lopată. A luat oameni din sat şi se vede ce lucrare a ieşit”, susţine angajatul Primăriei care administrează reţeaua de apă.
Noul primar al comunei, Eugen Nechita, susţine că drenurile şi puţurile au o adâncime mult mai mică decât cea prevăzută în proiect.
„Este problema proastei execuţii la alimentarea cu apă. Nu s-a urmărit lucrarea şi nu s-a respectat proiectul execuţiei. Sunt trei captări la alimentarea cu apă, care, la un număr de aproximativ 800 de gospodării, nu asigură debitul necesarul de apă. Am făcut nenumărate adrese la firma care a executat lucrarea. Domnii spun că lucrarea este în garanţie în 10 ani, au spus că remediază, dar nu au remediat până acum”, a afirmat Nechita.
Acum, puţurile nu au apă, iar populaţia este nemulţumită. În ultimele săptămâni, Primăria comunei Drăguşeni a adus apă cu cisternele de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Apa a fost vărsată în staţia de tratare, iar de acolo distribuită populaţiei.
„Aducem apă ori de câte ori este nevoie. O dată sau de două ori pe săptămână”, spune primarul.
Cine a facut receptia lucrarilor ? Fals si uz de fals !