Curtea de Conturi a României a făcut public, joi, raportul anual pe anul 2011. Acesta cuprinde numeroase deficienţe în gestionarea banilor publici atât la nivel central, cât şi la nivel local. Documentul prezentat de preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, scoate în evidenţă foarte multe nereguli la nivelul judeţului Botoşani, atât la Consiliul Judeţean, cât şi la unităţi din subordinea acestuia, la autorităţi locale, dar la la instituţii publice deconcentrate.
Cele mai mari probleme cu cheltuirea banilor publici par să fi fost în Consiliul Judeţean şi Spitalul judeţean Mavromati.
Raportul Curţii de Conturi arată că la Consiliul Judeţean au fost achiziţionate materiale la preţ de 1.000 de ori mai mare decât preţul pieţei.
„Acceptarea la plată, de către Consiliul Judeţean Botoşani, a unor situații de lucrări în valoare de 210.000 lei care conţin cantităţi de 100 ori mai mari decât cele efectiv executate la anumite articole de cheltuieli, materiale în valoare de 304.000 lei pentru care s-a plătit un preţ de 1000 de ori mai mare decât preţul pieţei sau cantităţi de lucrări neexecutate în valoare de 701.000 lei; declararea câştigătoare a unei oferte în sumă de 360.000 lei, ce conţine preţuri care nu sunt rezultatul liberei concurenţe„, se arată în raport.
De asemenea, la Spitalul Judeţean Mavromati au fost cumpărate medicamente fără a fi nevoie de ele, care au fost lăsate să expire şi apoi au fost trecute pe cheltuieli.
„Înregistrarea pe cheltuieli a unor medicamente şi materiale sanitare expirate sau care nu figurau pentru administrarea pe secţii, în sumă de 926.000 lei„, se precizează în document.
Practica plăţilor pentru lucrări neefectuate a fost extrem de des întâlnită în 2011. Ea a fost evidentă la Spitalul Judeţean Maromati, Direcţia Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor sau Primăria municipiului Botoşani.
Iată exemplele din raportul Curţii de Conturi:
– plăţi nelegale efectuate de UATM Botoşani reprezentând lucrări neexecutate şi recepţionate la obiectivul de investiţii „Reabilitare platforme de precolectare deşeuri menajere”, în sumă de 152.000 lei;
– au fost plătite lucrări de investiţii neexecutate la DSVSA Botoşani.
– plăţi nelegale pentru lucrări neexecutate, cantităţi neînscrise în documentele justificative, precum şi plăţi nedatorate reprezentând cheltuieli de natura utilităţilor, în sumă de 631.000 lei (Spitalul Judeţean de Urgență „Mavromati” Botoşani, Spitalul Judeţean de Urgență „Dr. C-tin Opriş” Baia Mare, Spitalul de Pediatrie Ploieşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte, Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad);
[MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
Nu tot ce constata Curtea de Conturi mai ramane valabil dupa ce se contesta in instanta . Dar sunt si lucruri adevarate, pentru care nu a raspuns si nu raspunde nimeni !
Iata marea realizare a lui Tibuleac: jaf din bugetul public. Daca un organism de specialitate al Romaniei a constatat asemenea faradelegi, atunci de ce mai plateste Turcanu bani grei unei societati de avocatura pentru a sustine (ce?) in instanta? Anularea actelor de control?
Aceste sume trebuie recuperate de la cei vinovati: Tibuleac, consilieri judeteni si directori din CJ responsabili; daca directorul economic nu a sesizat asemenea plati ilegale, atunci nu este competent profesional si daca le-a acceptat, atunci nu si-a exercitat dreptul si atributia de refuz de viza si obligarea ordonatorului de credite sa dispuna platile pe proprie raspundere.
Cind se va pune capat unor asemenea practici nimicitoare pentru Romania?