Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) va organiza in toamna licitatii privind acordarea de licente de explorare pentru noua perimetre de petrol si gaze, si exploatare-dezvoltare pentru alte 26 din tara. Anunturile au fost publicate luna trecuta in Monitorul Oficial si in jurnalul oficial al UE, investitorii avind 100 de zile pentru a depune ofertele.
In judetul Botosani ANRM a scos la licitatie opt perimetre pentru explorare petrol si gaze. Zona exacta nu a fost precizata, specialistii limitindu-se sa declare ca e vorba de 1.000 de kilometri patrati in estul judetului, respectiv in zona de granita si in zona Dorohoiului.
Directorul general al ANRM, Gicu Borosi, a precizat ca, in urma licitatiilor, firmele cistigatoare negociaza acordul petrolier cu un program minim de lucrari pe care urmeaza sa le efectueze intr-o anumita perioada. Respectivul acord urmeaza a fi supus aprobarii Guvernului, in cazul unui aviz favorabil firmele devenind titulare pe acordurile petroliere, ceea ce le ofera exclusivitate in efectuarea lucrarilor de explorare. Daca se descopera o acumulare comerciala, se face o evaluare si se incheie un nou acord, de data aceasta pentru exploatare. Cu privire la regimul de acces la terenuri, specialistii sustin ca se face in conditiile legii, negocierile cu proprietarii terenurilor cazind in sarcina firmei. "In judetul Botosani nu s-au cunoscut acumulari si nici nu au fost zacaminte care sa fie exploatate. In acest scop a fost organizata aceasta licitatie", a precizat Gicu Borosi.
Contactat telefonic, prefectul Cristian Roman a precizat ca stie nimic de o eventuala explorare in vederea identificarii de zacaminte. Economistii spun ca descoperirea unor astfel de zacaminte ar aduce locuri de munca si dezvoltare economica.
Expertii se declara rezervati
Alecu Mocanu, inspector in cadrul Compartimentului de Inspectie Teritoriala Cimpulung Moldovenesc, care are in administrare si judetul Botosani, se declara rezervat in privinta descoperirii unor zacaminte de petrol sau gaze. Acesta a precizat ca exista posibilitatea identificarii unor acumulari, dar nu a unor exploatari masive. Un exemplu dat a fost zona Hiliseu Horia, unde, in urma cu citiva ani, s-a descoperit o acumulare redusa de gaze. a??Eu nu as investi pentru a efectua lucrari de explorare, deoarece structura geologica nu permite asemenea acumularia??, a declarat Alecu Mocanu, care a precizat ca judetele Botosani si Vaslui sint singurele perimetre libere din acest punct de vedere din Moldova. Acesta a adaugat ca trebuie efectuate forari pina la cel putin 4.000 de metri, iar profitul se obtine daca se extrag zilnic in jur de 20 de milioane de metri cubi de titei. Inspectorul a dat si exemplul Todireniului, unde, in urma cu 40 de ani, s-a facut un foraj pina la o adincime de 1.500 de metri, insa nu s-a descoperit nimic.
Gaz metan descoperit la Agafton
In 1995, un localnic din Agafton a descoperit un zacamint de gaz metan cu o concentratie de 99,6%, dar zacamintul nu a fost exploatat industrial. La acea vreme specialistii spuneau ca ar fi avut legatura cu punga de gaz metan identificata in podisul Moldovei si care se intinde dincolo de Prut