Angajaţii statului conduc la salarii

functionari publiciCel mai bine platite locuri de munca de la stat sunt in societatile subordonate autoritatilor locale. Statisticile oficiale arata, ca, la inceputul anului trecut, pe primul loc la castigurile de la stat erau Nova Apaserv, societate din subordinea Consiliului Judetean, cu un salariu mediu net de 1.968 de lei, Locativa, societate a Consiliului Local, cu 1.775 de lei si Modern Calor, alta firma a municipalitatii, 1.517 lei. La celelalte doua societati locale, Urban Serv si Eltrans, salariul mediu este de 1.259, respectiv 1.002 lei. Angajatii societatilor in cauza nu sunt considerati bugetari, avand in vedere ca lucreaza la societati comerciale, desi acestea au actionariat de stat. Totusi, toate societatile beneficiaza de sprijin de la bugetul central si local, direct prin subventii speciale sau indirect prin majorari de capital.

Reprezentantii Nova Apaserv sustin ca, de la jumatatea anului trecut, sunt intr-un plin proces de restructurare si de reducere a salariilor, dupa ce la nivelul societatii au inceput sa se inregistreze pierderi. La celelalte societati din subordinea Consiliului Local nivelul salarial a ramas acelasi.

In societatile locale lucreaza peste 1.000 de persoane. De mentionat este insa ca, in multe cazuri, aceste salarii medii rezulta din retributii lunare care difera foarte mult intre angajati, in aceste unitati fiind si salariati care castiga mai putin de 1.000 de lei net, dar si sefi care au peste 3.000 de lei.

Cultura pe ultimul loc la salarii

Conform statisticilor oficiale intocmite inainte de indexarile de anul trecut, cele mai mari salarii se plateau in administratia publica, aparare si asigurari sociale din sistemul public, unde cei 3.253 de angajati aveau un venit mediu de 1.591 de lei. Urmatorul loc era ocupat de angajatii din invatamant, 6.703 la numar, care incasau in medie lunar 1.281 de lei. Urmau cei 5.810 angajati din sanatate si asistenta sociala cu 1.176 de lei. Angajatii din agricultura si silvicultura, 1.419 la numar, incasau doar 981 de lei lunar. Pe ultimul loc la salarii se situau cele 712 persoane din domeniul cultural, care plecau lunar acasa in medie cu 928 de lei.

Dezechilibre accentuate de legea salarizarii bugetarilor

Dezechilibrele dintre salariile de la societatile cu capital de stat si cele din sistemul bugetar s-au accentuat in ultimii ani, potrivit sindicalistilor, ca urmare a noii legislatii privind salarizarea bugetarilor. „Bugetarii au pierdut prin eliminarea sporurilor. In urma cu trei-patru ani nu era o diferenta atat de mare. Mentionez insa ca nici salariile celor din societatile de stat nu sunt mari, ci celelalte sunt prea mici si ar trebui uniformizate, dar la nivelul de sus”, a declarat Marius Orosanu, lider de sindicat Cartel Alfa, structura ce cuprinde salariati din domeniul invatamantului, sanatate, protectie sociala, dar si societati din subordinea autoritatilor locale.

Mai mult decat atat, angajatii din sistemul bugetar acuza ca cei din cadrul societatilor de stat beneficiaza de contracte colective de munca, in baza carora beneficiaza de o serie de alte beneficii, cum ar fi prime sau bonificatii, in timp ce bugetarii nu pot negocia in baza acestui document probleme de natura salariala, ci doar celelalte drepturi si obligatii.

Intermedierile financiare conduc topul la privat

In sistemul privat, cele mai mari salarii au fost obtinute anul trecut de cei din intermedieri financiare, cele 906 persoane din domeniu avand un castig mediu net lunar de 2.249 de lei. Pe a doua pozitie s-au aflat cei 495 de salariati din comunicatii, cu 1.425 de lei lunar. Podiumul a fost completat de cei 136 de salariati din domeniul tranzactiilor imobiliare, care au primit in medie 1.244 de lei.

La Botosani, salariul mediu net a fost anul trecut 1.101 lei.

Sursa: MONITORUL de BOTOSANI

One thought on “Angajaţii statului conduc la salarii

  1. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    De ce nu specificati ca media pe care o dati presupune 70 % salariul sefilor ,al directorilor si restul al angajatilor de rand.Creeati o imagine eronata ca cei care va citesc articolul sa fie instigati impotriva celor care „huzuresc” pe banii lor.Fiti corecti ,informati-va si daca tot faceti public aceste medii, publicati clar veniturile fiecarei caegorii din societatile amintite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *