Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie au preluat anchetele în cazul unor parlamentari de Botoşani, care au obţinut funcţii de demnitate publică după alegerile din decembrie 2012. Codul de Procedură Penală prevede că orice cauză penală în care este cercetată un deputat sau senator este de competenţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Astfel, procurorii Tribunalului Botoşani au fost nevoiţi să îşi decline competenţa în trei dosare în care persoanele cercetate au devenit parlamentar. Este vorba de două dosare care îl vizau pe deputatul Verginel Gireadă, care este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice şi intereselor persoanelor, dar şi de senatorul Viorel Grigoraş, care este cercetat pentru înşelăciune (un dosar în care Casa Naţională de Pensii a sesizat decontarea ilegală a unor tichete de transport pentru pensionari).
Pentru că în cazul lor urmărirea penală nu este începută, procurorii au refuzat să ofere detalii despre dosare.
„Potrivit Codului de Procedură Penală, în situaţia în care persoanele cercetate sunt validate ca deputat sau senator, prin hotărâri ale Camerei Deputaţilor sau Senatului, publicate în Monitorul Oficial, cauzele sunt de competenţa PÎCCJ. Dacă este vorba de infracţiuni de corupţie, competenţa revine Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Parchetulului de pe lângă Tribunalul Botoşani, procurorul Aurel Simion.