Botosanenii care sufera de afectiuni cardiace complexe pot merge pentru investigatii si tratamente la Spitalul Judetean “Sfantul Ioan” din Suceava. Aici a fost inaugurata, vineri, prima sectie de cardiologie si radiologie interventionala.
Aceasta este unica astfel de sectie medicala pe raza judetelor Suceava, Botosani, Neamt si Bacau, adica va putea servi o populatie de aproximativ doua milioane de oameni.
“Au de castigat medicii, pacientii si spitalul. Centrul de la Suceava ne va usura si noua treaba, celor de la Institutul de Boli Cardiovasculare “, a spus prof. dr. Grigore Tinica.
Aproape 100 de medici, medici sefi de sectie si medici specialisti din Bucuresti, Iasi, Suceava, Buzau, Piatra Neamt, Botosani, Campulung, Gura Humorului, Vatra Dornei, Radauti sau Falticeni au fost prezenti la conferinta care a avut loc sala de conferinţe Dr. Vasile Andriu din Spitalul Judeţean Suceava.
Printre personalitatile din lumea medicala care au luat parte la aceasta inaugurare se numara prof. dr. Gheorghe Iana, medic primar radiolog, care este si presedintele Societatii de Radiologie si Imagistica Medicala din Romania, prof. dr. Grigore Tinica, medic primar chirurg cardiovascular, care este si managerul Institutului de Boli Cardiovasculare “George I.M. Georgescu”, dr. Lucian Zarma, medic primar cardiolog, care are competenţă în cardiologie intervenţională si este medic în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu Bucureşti, dar si dr. Mihai Creteanu, medic primar cardiolog si boli interne, care este seful Sectiei de Cardiologie de la Spitalul Judetean de Urgenta “Sf. Ioan” din Suceava.
“In momentul de fata, in 2013, pacienti din zona Bucovinei, judete invecinate, Botosani, Neamt, Bacau si chiar Cluj beneficiaza la ora actuala de tratamente moderne. La nivel de 2013, oriunde in lume se fac aceleasi proceduri si la Suceava. Recuperarea pacientului post procedura presupune un tratament medicamentos, un regim de viata. Pacientul are sansa la supravietuire datorita faptului ca vasul lui sau afectiunea lui, care a cauzat accidentul vascular, infarctul, a dus la prezentarea lui la UPU, este tratata”, a declarat seful Sectiei de Cardiologie de la Spitalul Judetean “Sf. Ioan”, Mihai Creteanu.
Sectia va avea program de garda, 24 de ore din 24, si va fi dotata cu două angiografe Siemens AG Axiom Artis şi Siemens AG Coroskop, unul pentru proceduri de radiologie iar celălalt în exclusivitate pentru cardiologie intervenţională. Echipamentele au costat peste 750.000 euro.
Angiograful este un sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor de sânge pentru a determina cu acurateţe zonele de ischemie (întreruperea circulației sanguine într-un țesut sau organ) în vederea stabilirii unui diagnostic. Intervenţia se derulează într-o încăpere asemănătoare unei săli de operaţii.
Astfel, infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment ST poate fi tratat de acum prin PCI Primar la Suceava. In plus, aparatura folosită permite diagnosticarea si tratarea prin tehnici minim invazive nu doar a bolilor coronariene, ci si a celor periferice, a afectiunilor ginecologice sau ale coloanei vertebrale.
Cardiologia intervenţională este o simbioză între cardiologia clasică şi chirurgia cardiacă, cu beneficii imense pentru pacient. Asemenea cardiologiei intervenţionale şi radiologia intervenţionala reprezintă punctul de plecare în tratarea diferitelor afecţiuni vasculare sau tumorale si, totodată, cheia succesului unei interventii cu risc minim pentru pacient.
Investitia a fost realizata prin parteneriat public-privat, între Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională Med New Life Bucureşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou Suceava, cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava.
Bravo sucevenilor!
…din nou sunt deasupra noastră.
Pe noi cine să ne ridice: Flutur, Țîbuleac, Portariuc, Țurcanu?…suntem de plâns dar și de râs…ne merităm soarta!
La ei se poate, la noi multe festivaluri, multe directii, multe posturi de directori, in rest sa traim cum putem, ca bine nu se mai poate !!!