Sala de marmură a Teatrului Mihai Eminescu Botoşani a găzduit, joi seară, lansarea cărții „Mihai Eminescu. Dicţionar enciclpedic” care aparţine autorului basarabean, Mihai Cimpoi. La eveniment au luat parte oameni de cultură din judeţ, dar şi din Suceava, precum şi viceprimarii municipiului, Viorel Iliuţă şi Cosmin Andrei, vicepreşedintele CJ Botoşani, Gheorghe Sorescu.
Prelegeri asupra impozantei lucrări au fost susținute de scriitoarea Lucia Olaru Nenati, directorul teatrului Mihai Eminescu, Traian Apetrei şi academicianul, Nicolae Dabija.
„Dicţionatul pe care-l prefaţează Eugen Simion, care spune despre Mihai Cimpoi că are figura unui răzeş din epoca lui Ştefan Cel Mare… ni-l arată pe Eminescu din copilărie până la maturitate, toate concepțiile, toate demonstrațiile care se puteau scrie despre el sunt introduse în acest dicţionar. E o sinteză, dar de fapt nici nu ştiu cum aş putea să numesc acest dicţionar pentru a-i dovedi valoarea”, a declarat Lucia Olaru Nenati.
La rîndul său, academicianul Nicolae Dabija, invitat la acest eveniment, a lansat ideea organizării la Botoşani a unui congres dedicat lui Eminescu, opinie îmbrăţişată de oamenii de cultură prezenţi şi l-a comparat pe autorul singurului dicționar enciclopedic dedicat unui autor român cu Meşterul Manole, încercând să arate munca titanică de ani de zile pe care asemănat-o cu construcţia unei catedrale.
Profitand de prezența celor doi viceprimari, directorul Centrului de Creaţie Botoşani, Ion Ilie a sugerat ca autorul acestui important dicţionar să fie făcut cetăţean de onoare al municipiului Botoșani.
Autorul dicționarului a declarat cu această ocazie că Botoșaniul merită sa fie capitala europeană a culturii şi că ar trebui făcute de demersuri pentru acest lucru. Legat de propria carte, Cimpoi a spus că a fost de datoria lui să lanseze acet dicţionar.
„Dragostea pentru Eminescu vine şi dintr-o obligație profesională pentru că, aşa cum punea Călinescu, oricare dintre critici trebuie să ajungă să dea o lucrare fundamentală pentru Eminescu. Am mai multe studii realizate, am vreo 10 volume despre Eminescu şi 74 de dialoguri cu eminescologi din 51 ţări şi sunt pregatit pentru acest dicţionar”, a declarat Mihai Cimpoi.
Dicționarul îl prezintă pe Eminescu sub toate aspectele personalității cuprinzand prezentarea operei ca atare, în jur de 430 de poeme analizate, publicistica, dramaturgia, proza, un portret sinteză, o analiză a poetului sub aspect tipologic dat fiind faptul că, așa cum a declarat autorul cărții, poetul aparține atît clasicismului cît și romantismului, barocului și simbolismului, receptarea națională și universală, o prezentare a tuturor eminescologilor din lume care au scris lucrări fundamentale, respectiv 108, a personalităților care i-au marcat lui Eminescu formația intelectuală. Dicționarul îl mai prezintă pe Eminescu în traduceri, filatelie, numismatică, artele plastice, în muzică, inclusiv cele 1400 de articole de publicistică și cele 16.000 de pagini care constituie caietele facsimiliate și editate în număr de 38.
,,Sunt de ani buni impresionată şi copleşită de opera impunătoare a academicianului Mihai Cimpoi, de ieşirile Domniei sale în spaţiul public, întotdeauna memorabile prin greutatea şi autoritatea unei voci intelectuale de mare forţă, de dăruirea şi consacrarea fără rezerve a destinului său de scriitor şi savant cauzei nobile de studiere aprofundată a culturii româneşti şi universale, dar mai ales de studiul, promovarea şi reabilitarea necondiţionată a Operei şi Destinului « omului deplin al culturii române » – Mihai Eminescu. Acest apostol al cuvântului şi al adevărului, Mihai Cimpoi, este aşa cum a afirmat academicianul Nicolae Dabija « o instituţie morală, o şcoală literară, o academie ce face cinste unei literaturi, unei culturi, unui neam ». Prima sinteză cuprinzătoare a eminescologiei mondiale, un dar al Domniei sale la împlinirea vârstei înţelepţilor atenieni, aduce o contribuţie esenţială în înţelegerea universului eminescian, determinându-ne să «devenim întru Eminescu». Truda sa sisifică, devenind o operă impresionantă scrisă cu har şi chibzuinţă, probează că avem în Domnia sa un neobosit constructor al «catedralei Eminescu », o personalitate complexă şi marcantă a spiritualităţii noastre şi o lucrare de referinţă care va dăinui, dominând suveran « Olimpul literaturii ». Sunt onorată şi privilegiată că mi-a acceptat umila mea prietenie sub semnul exerciţiilor de admiraţie şi ataşament intelectual faţă de Maestrul Grigore Vieru.”, a declarat notarul Lili Bobu, prezentă la manifestare.
Pentru moment, cartea va fi distribuită cel mai probabil prin intermediului Directiilor pentru Cultura, editura neavand inca posibilitatea difuzarii ei.
Un eveniment de suflet, cultural, deosebit.