Un dublu academician a propus, joi, ca Botoşaniul să devină capitala culturală a Europei. Membru de onoare al Academiei Române, dar şi membru al Academiei Oamenilor din Ştiinţă din Republica Moldova scriitorul, criticul literar şi filologul Mihai Cimpoi a propus, joi, la Ipoteşti, ca Botoşaniul să fie declarat cel mai important oraş al Europei.
„Am dori ca Botoşanii şi Ipoteştii să se gândească la ceva fundamental. Eu şi academicianul Nicolae Dabija, mare pot şi distinsă personalitate intelectuală, vă propunem să vă gândiţi ca Botoşaniul să devină, alături de Ipoteşti, să devină Capitala culturală a Europei. Avem toate motivele şi avem şi personalităţi care se văd şi în Europa”, a afirmat Cimpoi.
Dublul academician a primit, joi, titlul de cetăţean de onoare al comunei Mihai Eminescu. Titlul i-a fost înmânat de secretarul comunei Mihai Eminescu, în absenţa primarului Aneta Gireadă.
La evenimentul de la Memorialul Ipoteşti au luat parte directorul Memorialului, Miluţă Jijie, directorul Teatrului Mihai Eminescu, Traian Apetrei, directorul Casei de Pensii, Ştefan Dodiţă, dar şi academicianul Nicolae Dabija. Scriitoarea Lucia Olaru Nenati a ţinut un „laudatio”.
Cimpoi n-are simțul măsurii!
El este in mod simbolic omul echilibrului in toate domeniile deci a spune ca n-are simtul masurii este o adevarata aberatie.Cine a scris asa ceva e un om incult.
[MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
14. Am citit “Forum cultural” nr. 3(46) din septembrie 2012 care a apărut sub egida Direcţiei judeţene pentru cultură, culte şi patrimoniu cultural naţional Botoşani. Gellu Dorian publică un fel de punct de vedere intitulat “Noua cultură” de vitrină.
Înţeleg din cele scrise că acest domn ar fi un fel de instanţă culturală supremă în acest judeţ şi că ar fi unii care îndrăznesc să scrie şi ei sau să susţină rubrici culturale fără a avea avizul ecestui Dorian – Dumnezeu. Vrei să-l omagiezi pe Eminescu ? Înţeleg că nu poţi fiindcă numai Dorian – Dumnezeu o poate face deoarece el e « abilitat ». Îi cauţi abilitarea prin « Istoria critică a literaturii române » ( Ed. « Paralela 45 », 2008 ) a lui Nicolae Manolescu, n-o găseşti !? Cauţi la « Indice » şi dai de Dorel Dorian sau Emil Dorian. De Gellu Dorian, ioc !! Zic şi eu folosind chiar cuvintele sale din finalul punctului de vedere amintit : « Face şi el parte din caracuda cu care o comunitate nu se poate mândri, ci dimpotrivă ». Ca o paranteză, vin şi mă mir : chiar nici un « mare scriitor » din preajma lui Dorian – Dumnezeu n-a putut intra în « Istoria… » lui Manolescu ?
Dar nu mă miră, până la urmă, atitudinea plină de sine a autorului acestui punct de vedere, cât pasivitatea diriguitorilor culturii acestui judeţ şi faptul în sine de a-şi da girul pentru apariţia unui astfel de articol într-o revistă a lor, plătită din banii noştri.
Citesc « Ţara de sus » nr. 3-4 din 2012, revistă care apare sub patronajul Centrului judeţean de creaţie Botoşani. Ce credeţi ? Întâlnesc acelaşi articol al lui Dorian – Dumnezeu, reluat cuvânt cu cuvânt într-o « revistă de conservarea (sic !) şi promovarea (sic !) culturii tradiţionale ». Lăsăm la o parte faptul că ochiul tot mai obosit al domnului Ion Ilie n-a observat că se scrie corect « revistă pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale » sau « revistă de conservare şi promovare a culturii tradiţionale », îi reproşăm oploşirea cu repetiţie a acestui măgarofant.