De cateva zile, sute de soferi se inghesuie zilnic la Serviciul de Inmatriculari si Permise Auto pentru a-si schimba permisul de conducere. Isteria, care a cuprins toata tara, a aparut dupa ce guvernantii au decis sa reintroduca, incepand cu 19 ianuarie, obligativitatea controlului medical la preschimbarea permisului de conducere si sa reduca perioada de valabilitate a permiselor pentru soferii profesionisti.
Motive invocate pentru a scapa de fisa medicala
Pentru a scapa de drumurile pe la cabinetele medicale sau de plata fisei medicale, soferii se calca acum in picioare pentru a obtine un nou permis care le va da dreptul sa circule 10 ani de acum inainte. Acestia invoca in general schimbarea fizionomiei, a domiciliului (in cazul vechilor permise care au mentionata si adresa) sau deteriorarea documentului, evitand sa invoce furtul pentru ca procedura pentru obtinerea altui permis este mai complicata in acest caz. „Permisul meu expira in 2014 si oricum trebuia sa-l schimb pentru ca nu mai corespunde fizionomia, dar am auzit ca dupa 19 (n.r. – ianuarie) trebuie sa refac fisa medicala si nu imi convine sa mai pierd alti bani”, a spus Sorin L., unul dintre cei prezenti ieri la ghiseu. Au fost, insa, si situatii bizare in care s-au prezentat pentru preschimbarea permisului si soferi care au obtinut documentul in 2012, desi acestia puteau sta linistiti inca cel putin noua ani.
Fisa medicala presupune controale la specialisti in psihiatrie, neurologie, oftalmologie, ORL si ortopedie. De aceea, angajatii serviciului nu exclud ca printre cei care se prezinta acum la preschimbarea permisului sa fie si persoane care au dobandit intre timp afectiuni care ii fac incompatibili cu statutul de sofer si vor sa scape de verificari.
Numarul cererilor a explodat
Seful serviciului, comisarul sef Danut Ciubotaru, a mentionat ca nebunia a inceput in jurul datei de 20 decembrie, iar varful a fost luni, cand s-au primit aproape 1.000 de cereri de preschimbare, in conditiile in care media zilnica era de 60 de solicitari. „Conform situatiei din evidentele noastre, luna aceasta urmau sa expire circa 700 de permise dar, de la declansarea isteriei, numarul solicitarilor zilnice s-a inzecit. Am prelungit programul de lucru, iar functionarii de la celelalte ghisee ii ajuta pe cei de la Permise. S-a muncit si pana la ora 3 dimineata pentru prelucrarea si introducerea datelor in sistem”, a spus Danut Ciubotaru.
Un prim calcul arata ca, din 20 decembrie si pana ieri aproape 3.500 de soferi botosaneni (n.r. – din cei 120.000) s-au prezentat la ghisee pentru a-si preschimba permisele.
CASETA:
Taxele pentru permise nu cresc
Potrivit reprezentantilor serviciului, taxa pentru preschimbarea permisului va ramane 68 de lei si dupa 19 ianuarie, doar ca va fi nevoie de fisa medicala, care costa intre 50 si 60 de lei. In schimb, valabilitatea documentelor va suferi o serie de modificari. Daca in cazul soferilor amatori ele vor fi valabile tot 10 ani, permisele pentru soferii profesionisti vor fi eliberate doar pentru cinci ani.
In plus, permisele de conducere eliberate anterior isi pastreaza valabilitatea insa, in caz de distrugere, furt sau pierdere soferii vor primi in loc duplicate care vor continua perioada de valabilitate a celor autentice si nu un permis nou, asa cum se intampla in prezent.
In schimb, la pierdere sau expirare, permisele vor fi eliberate, ca si acum, fara ca soferul sa sustina un nou examen.
Examen obligatorii pentru ATV-uri
Noua lege mai prevede ca, de pe 19 ianuarie, persoanele care nu detin permise de conducere trebuie sa sustina un examen teoretic si unul practic pentru obtinerea permiselor din categoria AM, A1 si B1 pentru mopede, scutere, ATV-uri si alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mica a caror viteza nu depaseste 45 de kilometri pe ora, iar capacitatea cilindrica nu este mai mare de 50 de centimetri cubi.
Examenul pentru obtinerea permiselor de categorie AM, A1 si B1 poate fi sustinut numai dupa implinirea varstei de 16 ani, proba practica in acest caz constand intr-un test de indemanare sustinut in poligon.
Sursa: MONITORUL de BOTOSANI