Cei peste 1.800 de ruşi lipoveni din Botoşani se pregătesc de Naşterea Domnului. Mâine este Ajunul Crăciunului, iar luni, prima zi de sărbătoare, când se vor cânta colinde.
În casele ruşilor lipoveni din Botoşani miroase deja a„haladeţ”, răcitura de porc, sărmăluţe şi zamcă, nelipsite de pe mesele lipovenilor în zilele de Crăciun. Vedeta rămâne lapşaua, o supă de pui făcută cu tăiţei de casă, după o reţetă veche de sute de ani. Pregătirile sunt în toi şi timp de pierdut nu este.
Potrivit tradiţiei, astăzi toate trebuirile din gospodărie trebuie încheiate ca mîine, în Ajunul Crăciunului, să fie timp pentru pregătirile sufleteşti. ” Pentru noi, ruşii lipoveni, sărbătoarea Crăciunului este una spirituală. Nu punem atât de mare accent pe cadouri şi petreceri.Este o sărbătoare a familiei cu o mare încărcătură religioasă„, a spus Vladimir Sosoi, membru al comunităţii ruşilor lipoveni din Botoşani.
Credincioşii pe rit vechi vor participa mâine seară la slujba de vecernie, după care la Ausenuşnâia. Bărbaţii vor cânta colindul sfânt , Hristos Rajdaiţa, în Ajunul Crăciunului, anunţând astfel că Naşterea Domnului se apropie.
Luni, când ortodoxii sărbătoresc Sfântul Ioan, ruşii lipoveni se bucură de prima zi a Crăciunului. Este ziua în care toţi ruşii lioveni merg la biserică pentru Sfânta Liturghie după care cetele de băieţi şi fete îşi colindă bunicii, părinţii şi prietenii.
Bucatele vor fi degustate abia după ce toţi spun Otci naşî (Tatăl nostru). Gazdele îmbracă haine tradiţionale de sărbătoare iar bătrânii spun colinde în limba slavonă la icoane.
Comunitatea ruşilor lipoveni din Botoşani numără peste 1800 de membri. Tradiţiile se păstrează de sute de ani.
Sursa: Adevarul