Muzeul de etnografie din Botoşani a fost redeschis oficial, vineri, într-o nouă locaţie, respectiv Casa Ventura. Muzeul a fost închis timp de cinci ani, întrucât nu dispunea de un spaţiu adecvat. Deschiderea s-a făcut în prezenţa oficialităţilor locale şi a debutat cu o slujbă de sfinţire oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
După sfinţire a urmat un program de colinde în interpretarea Elenei Mândrescu, dar şi a membrilor Asociaţiei „Vis de artist”, precum şi a unor elevi de la Palatul Copiilor. Cu această ocazie, a fost lansat şi un calendar gastronomic realizat în cadrul proiectului „Valorificarea gastronomiei tradiţionale-ca factor strategic în promovarea turismului cultural în Nord-Estul României”, având ca autor pe etnograful Eva Giosanu.
Casa Ventura a fost reabilitată pe un proiect cu finanţare europeană şi adăposteşte Şcoala Populară de Artă şi Muzeul etnografic. Lucica Pârvan, directorul Muzeului Judeţean, a declarat că expunerea în noul spaţiu este una nouă faţă de ceea ce era în vechiul Muzeu etnografic.
„O contribuţie importantă a avut-o Consiliul Judeţean pe linia reorganizării expoziţionale. Sunt piese din patrimoniul Muzeului Judeţean Botoşani, iar reorganizarea s-a făcut din fonduri proprii, de la Consiliul Judeţean„, a menţionat Lucica Pârvan.
Vizitatorii pot vedea la Muzeul etnografic tot ceea cea înseamnă tradiţie şi obiceiuri în judeţul Botoşani.
„Expoziţia este organizată pe cinci săli, fiecare sală având o altă tematică. Una se referă la alaiul de nuntă, alta la interiorul de casă tradiţională, alta la obiceiuri tradiţionale de iarnă şi sărbători de Paşti. Există două săli şi cu ocupaţiile principale, începând de la agricultură, vinărit, tot ceea ce practică de obicei oamenii în locuinţele lor de la ţară„, a adăugat directorul Muzeului Judeţean.
De pe 14 decembrie, Muzeul etnografic este deschis în program normal, respectiv de marţi până duminică, de la orele 9,00 până la 17,00. Intrarea este de 4 lei pentru adulţi şi 1 leu pentru grupurile organizate.