Ofiterul de integritate al FRF, Ioan Hurdubaie, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca UEFA a comunicat forului de la Bucuresti ca exista suspiciuni in privinta a cinci meciuri din Liga a II-a din Romania, in cazul altor 14 jocuri suspectate rezultatul verificarilor fiind negativ. „In cele 14 luni de activitate, am solicitat structurii de integritate a UEFA informatii privind 19 meciuri din Liga I si a II-a, care au prezentat unele suspiciuni si ca urmare a verificarilor efectuate ni s-a comunicat ca in 14 jocuri rezultatul a fost negativ, in sensul ca nu au existat suspiciuni, iar la cinci meciuri rezultatul a fost pozitiv”, a spus Hurdubaie. Oficialul FRF a precizat ca trei dintre jocuri s-au disputat in 2010 si unul in aprilie 2012, fara sa precizeze insa care este al cincilea meci in cazul caruia exista suspiciuni. „Au fost trei meciuri in 2010, Ariesul Turda – UTA (3-0), FC Botosani – FC Snagov ( 5-0), Steaua II – FC Snagov (4-2), in 2010, si Callatis Mangalia – Viitorul Constanta ( 1-5) in 2012„, a explicat el.
Hurdubaie a mai spus ca in afara partidelor mentionate, UEFA a mai informat FRF cu privire la meciurile Gaz Metan Severin – FC Oradea (Liga II, 3-0, 2011), Gloria Bistrita – Pandurii Targu Jiu (1-3, 2012), Gloria Buzau – FC Snagov (1-0, 2012) si FC Braila – Farul Constanta (2-0, 2012). „Din verificarile efectuate de Comisia de Integritate a FRF, nu au rezultat elemente deosebite din care sa rezulte necesitatea luarii unor masuri disciplinare„, a adaugat el.
UEFA foloseste un sistem de detectare a fraudelor pentru pariuri, care vizeaza toate intalnirile din primele doua divizii ale asociatiilor membre, precum si partidele din competitiile europene, insumand 29.000 de meciuri tinute sub observatie anual. Daca sunt detectate activitati suspecte ale pariorilor in cazul unor meciuri, UEFA ancheteaza imediat situatiile ivite.
Ioan Hurdubaie a afirmat ca in 2008 profiturile inregistrate in urma pariurilor s-au ridicat la peste sase miliarde de dolari si a precizat ca Parlamentul European doreste sa interzica pariurile la nivelul echipelor de juniori si la meciurile din ligile inferioare. „Noile tipuri de pariuri on-line conduc la coruptie. S-a ajuns pana la coruperea pentru pariuri a primului corner sau primul cartonas galben. La nivelul Parlamentului European a fost adoptata o declaratie care se aplica si asupra pariurilor, prin care statelor membre li se cere sa interzica pariurile la competitiile cele mai vulnerabile, competitii de juniori, de amatori si ligile inferioare. Daca statul ar aplica aceasta solicitare, atunci in Romania s-ar ajunge sa se parieze doar pe meciurile din Liga I”, a completat Hurdubaie, care a precizat ca legislatia din Romania nu prevede ca fapta penala trucarea meciurilor. .