Mii de botoşăneni au luat parte, sâmbătă dimineaţă, în Piaţa 1 Decembrie 1918 din municipiul Botoşani, la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României. Evenimentul a inclus o slujbă, discursuri, paradă militară, depuneri de coroane, dar şi o masă cu cârnaţi şi fasole.
Botoşăneni din toate categoriile sociale şi de toate vârstele au asistat, timp ce aproape o roă şi jumătate, la acţiunile din Centrul Vechi dedicate împliniri a 94 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918. Mai mult decât în ultimii ani, politicienii s-au făcut remarcaţi la eveniment. Discusurile cu caracter electoral, dar şi prezenţa acestora la depunerile de coroane au arătat că sunt cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare.
Un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul de Botoşani, Lucian Leonte, a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor neamului, care a fost urmat de alocuţiunile susţinute de prefectul Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, primarul Ovidiu Portariuc, preşedintele PSD Botoşani, Andrei Dolineaschi, vicepreşedintele PDL, Dan Humelnicu, preşedintele Partidului Forţa Civică, Cristian Roman, preşedintele PRM, Eugen Niţură, dar şi de preşedintele PP-DD, Marius Cristescu.
Coadă uriaşă pentru fasolele cu cârnaţi oferite de Primărie
„Actul istoric desăvârşit la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, ne obligă şi în prezent, după 94 de ani, să privim cu mare responsabilitate moştenirea politică şi ideologiocă pe care o avem de la întemeietorii României Mari. Statul Român, creat la 1 decembrie 1918, a parcurs etape istorice care i-au marcat destinul dar care, prin sacrificiul multor români şi voinţa întregului popor, a devenit o ţară democratică, parte integrată, cu drepturi depline, a Uniunii Europene. De aceea Ziua Naţională trebuie să ne insufle curajul civic manifestat de înaintaşii noştri, să ne fie mereu imbold spre solidaritate naţională. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca eforturile şi sacrificiile românilor de-a lungul istoriei, să fie spre binele nostru comun”, a spus, în discursul său, prefectul Macaleţi.
„1 Decembrie este ziua noastră naţională, o zi a sărbătoririi Marii Uniri a tuturor românilor, o zi în care toţi ne simţim mai aproape de valorile româneşti şi ziua în care gândurile celor plecaţi peste hotare se îndreaptă către noi. Sunt multe forme de manifestare a patriotismului şi a dragostei de neam dar cred că una dintre cele mai demne forme este de a ne simţi mândri de istoria noastră şi de numele de român, de a ne amintim să fim mai buni cu cei de alături de noi, să respectăm şi să păstrăm valorile şi tradiţiile pentru care strămoşii au luptat şi pe care ni le-au lăsat moştenire„, a declarat preşedintele CJ, Florin Ţurcanu.
„Sărbătoarea Zilei Naţionale constituie un fericit prilej de a evoca o pagină din trecutul glorios al ţării, şi în acelaşi timp de a ne scruta viitorul. Este momentul în care trebuie să ne angajăm să ducem mai departe idealurile celor care au înfăptuit Marea Unire, să facem din România noastră şi a urmaşilor noştri o ţară prosperă, demnă, al cărei nume să fie rostit cu respect oriunde în lume. Este momentul în care trebuie să fim mai conştienţi mai mult decât oricând că pe umerii noştri apasă o responsabilitate de care nu ne putem dezice, aceea de a ne ridica la valoarea înaintaşilor. România de azi, membră a Uniunii Europene, trebuie să devină o voce distinctă în concertul naţiunilor continentului, pe măsura trecutului său şi a potenţialului material şi uman de care dispune, pe care le-a demonstrat de nenumărate ori de-a lungul istoriei. Trebuie să fim convinşi în puterea şi tăria noastră şi în viitorul fericit al ţării”, a spus, la rândul său, primarul Ovidiu Portariuc.
După discursuri, au avut loc depuneri de coroane de către Istituţia prefectului, Consiliul Judeţean, Primăria şi Consiliul Local al municipiului Botoşani, Garnizoana Botoşani, structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii, partidele politice, instituţiile publice şi organizaţii ale cadrelor militare în rezervă sau retragere.
O tânără angajată la Agenţia pentru Protecţia Mediului a luat parte la manifestări ţinând în mână trei trandafiri tricolori, cu roşu, galben şi albastru.
Evenimentele din Centru Vechi s-au finalizat cu parada militară, pe care zeci de oameni s-au înghesuit s-o vadă. Parada a fost oferită de militarii Garnizoanei Botoşani, dar şi cei ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.