Botoşănenii care îşi vor reabilita termic blocurile prin programul demarat de municipalitate vor plăti sub preţul pieţii pe metrul pătrat de suprafaţa reabilitată. Reprezentanţii Primăriei Botoşani au făcut un calcul şi au stabilit că metrul pătrat de suprafaţă reabilitată, adică pentru polistirenul montat, care pe piaţă costă în jur de 34 euro, botoşănenii vor plăti în jur de 10-20% din această sumă. În ceea ce priveşte tâmplăria de termopan, aceasta costă în jur de 95 euro metrul pătrat, iar locatarii vor plăti, de asemenea, 10-20% din această sumă.
„Partea proprietarului va fi undeva la 10 sau 20%, ceea ce înseamnă un cost mai mic decât cel de pe piaţă. Cred că locatarii care vor accesa acest program, prin intermediul asociaţiilor de proprietari, vor fi încântaţi să afle că vom avea şi lucrări de calitate şi vom avea în final acel certificat energetic care sporeşte valoarea locuinţei„, a declarat viceprimarul Viorel Iliuţă.
Reprezentanţii municipalităţii estimează că vor fi atrase fonduri în valoare de 2,5-3 milioane euro. Proiectele vor fi depuse spre finanţare pe 6 decembrie.
În prima etapă vor fi reabilitate termic 18 blocuri, cu 52 de scări.
34 euro mp aveti mare tupeu si mare nesimtire in voi.mp costa maxim 15 euro si voi pana la 34 ii luati voi si la calculele facute de voi pana la urma ajungem sa ne platim tot singuri reabilitarea termica care cuprinde si infrumusetarea orasului care pe voi nu va intereseaza.asa ca hai sictir ba iliuta cu hotiile tale cu tot.mars
Reabilitarea termica este investiție foarte mare care, in câțiva ani, după ce mucegaiul se va fi instalat, va face locuințele de nefolosit. Aceia care vor aerisi permanent nu vor avea mucegai dar, vor pierde căldura câștigata prin reabilitare. „Specialiștii” care promovează acum reabilitarea termica , sunt responsabili de dezastrul din sistemele de încălzire. Ei au inițiat si marea contorizare, care nu a avut efectul scontat si nu era prioritara.
Nici in tarile mai avansate nu s-a găsit o soluție satisfăcătoare. Francezii se bâlbâie intre mai multe soluții. italienii fac găuri in zona mucegăita iar nemții pun sub semnul întrebării oportunitatea anveloparii deși ei au deja un aparat care recuperează căldura din aerul ventilat astfel putându-se face ventilație fără pierderi împotriva mucegaiului. Acesta este singurul mod de a face izolarea termica eficienta dar este prea scump si pentru nemți. Un asemenea aparat este brevetat si in România, mult mai ieftin dar graba de a cheltui niște miliarde cu rezultate negative este de neînțeles.
De asemenea membrana poate fi aplicata într-un mod care o face absolut sigura fata de incendii cu cheltuieli minime.
Aceste investiții sunt o batjocura fata de populație iar presa este un actor principal.
Olaru.