Omul de afaceri Costel Şoptică s-a înscris în cursa electorală pentru un mandat de deputat. El va candida în Colegiul 4 Darabani din partea USL. Într-un interviu acordat BotosaniNews, Şoptică explică de ce lasă afacerile pe planul al doilea şi vrea să facă politică.
– Ce motive aveţi să lăsaţi în spate o carieră în lumea bussinesului şi să vă apucaţi în lumea politică de una de deputat?
– Motivele sunt diverse, dar în principal este cel legat de faptul că vreau să mă implic în viaţa politică, vreau să îmi demonstrez mie în primul rând şi celorlalţi din jurul meu că implicându-te poţi schimba viaţa oamenilor din jurul tău, a cunoştinţelor şi, dacă doriţi, viaţa oamenilor din colegiul Darabani. Aici vreau să vă spun că ceea ce m-a determinat să intru în politică şi să încerc să fac mai mult este generat de copiii mei, care îşi doreau, cel puţin în trecut, să plece din România, dar eu le-am spus că şi în România se poate şi pentru aceasta am intrat în politică. Îmi doresc să ajung în Parlamentul României. Sper să avem o majoritate confortabilă, care să ne permită să promovăm legi şi proiecte, care să aducă o viaţă mai bună în România, care să creeze locuri de muncă şi mai ales să crească în valoare salariul pe care îl va lua fiecare om care va munci aici. Nu în ultimul rând, cred că, prin implicarea mea şi a celorlalţi colegi din Partidul Naţional Liberal şi a USL în ansamblul său, să putem modifica cadrul legislativ astfel încât să mărim numărul de firme mici. Aici am în vedere promovarea, dacă vreţi, a unei fiscalităţi care să permită să încurajeze angajatorul în a angaja oameni. Mă gândesc la a avea în primul an gratuitate la bugetul de stat a datoriilor, pentru cei care crează locuri de muncă, şi chiar pentru anul doi şi trei facilităţi fiscale astfel încât întreprinzătorul să primeze.
– Nu prosperitate îşi doresc toţi politicienii în campania electorală?
– Spre deosebire de ceilalţi politicieni vreau să vă amintesc că provin din mediul bugetar, deorece am fost profesor mai mult de zece ani de zile, în paralel cu munca la catedra mi-am dezvoltat şi un bussines, ca să spun aşa. Ştiţi că sunt o persoană cunoscută în bussinesul din Botoşani prin aceea că am creat locuri de muncă cu sutele şi asta mă face să cred, şi sper să fie aşa, că ceea ce zic eu nu este strict populist în campania electorală. Deci activez în privat de peste 10-12 ani de zile şi rezultatele se văd cu ochiul liber; acest lucru mă califică, în sensul că ceea ce spun este şi adevărat şi nu spun numai pentru campania electorală lucrul ăsta.
– Mediul de afaceri înseamnă un mediu oarecum sus. Ar trebui să coborâţi acum pe pământ şi sa staţi de vorbă cu oamenii de la ţară, oamenii din mediul rural, oamenii săraci…
– Pentru mine este foarte simplu. Vă amintesc că sunt născut în comuna Suharău, am trăit în satul Smârdan, unde am făcut primii paşi, acolo am mers şi cu vaca la păscut, am şi muls vaca, ca să mă exprim aşa. Întotdeauna eu mi-am dorit să nu mă îndepărtez, şi nu m-am îndepărtat foarte mult, de acest mediu deoarece mediul de afaceri în care spuneam că sunt implicat a implicat şi activităţi în agricultură şi în morărit şi în presa de ulei, mai târziu în fabrica de mobilă. Sunt un om care merge foarte des la Suharău şi vă reamintesc că obiectivul meu principal înainte de a începe campania electorală a fost acela de a cunoaşte realităţile Botoşaniului, vă reamintesc aici că am parcurs zeci de mii de kilometri în judeţul Botoşani, şi mai ales în colegiul Darabani, tocmai pentru a cunoaşte necesităţile oamenilor şi nevoile lor, atât în campania de la alegerilor locale, dar mai ales acum când sunt implicat în acest lucru. Vă reamintesc aici că déjà la data la care ne aflăm am parcurs întreg colegiul de două ori şi în continuare voi ajunge în fiecare cătun al colegiului Darabani pentru că vreau să-i văd pe oamenii aceia de peste tot şi vreau ca şi ei să mă vadă astfel încât eu am făcut o prinsoare cu ei, că voi trece cel puţin o dată pe an prin fiecare cătun şi cel puţin de două ori pe an prin fiecare comună pentru a-i asculta. Deci chiar cred că implicându-mă, aşa cum am mai spus, jos la firul ierbii pot vedea mai bine ce le trebuie oamenilor şi astfel o să reuşesc să promovez iniţiativele legislative care să li se potrivească lor, dar nu numai, eu având o concepţie mai largă asupra acestui lucru şi înţelegând că sunt multe lucruri care se potrivesc şi la Timişoara şi la Botoşani şi, daca doriţi, şi în Giurgiu.
– Mizaţi pe un vot politic la aceste alegeri sau pe imaginea dumneavoastră?
– În aceste alegeri, eu recunosc că votul politic primează. Este şi normal, vorbim de Parlamentul României, dar nu ascund faptul că prin periplul meu permanent în colegiu că vreau ca oamenii să mă cunoască şi pe mine şi să înţeleagă că eu mă identific cu aceste locuri, cu această zonă a Botoşaniului numită colegiul Darabani.
– Echipa pe care o faceţi în zona Darabaniului cu Şerban Mihăilescu vă ajută sau vă trage în jos?
– Este o echipă USL. Este o echipă care merge şi trebuie să meargă mai departe . Nu pot face caracterizări sau aprecieri în sensul în care m-ar ajuta sau m-ar încurca. Vreau să vă spun că eu mi-am asumat această echipă şi mergem pe votul politic al USL până la capăt. Avem nevoie şi de senator şi de deputat pe colegiul Darabani.
– Asocierea cu preşedintele Consiliului Judeţean e favorabilă sau nefavorabilă?
– Asocierea cu preşedintele Consiliului Judeţean pentru mine este una importantă şi vreau să spun că eu cu domnul Ţurcanu m-am asociat înainte de a fi preşedinte al Consiliului Judeţean, chiar dacă au mai existat la momentul respectiv comentarii eu mi-am asumat acest lucru, am mers până la capăt şi am demonstrat că fiind şi directorul dânsului de campanie la alegerile locale când am avut un scor bun, asta poate şi datorită tenacităţii mele, a muncii pe care am depus-o şi a organizării de care am dat dovadă la momentul respectiv.
– Din punctul de vedere al omului simplu care iese la vot, ce l-ar determina să vă dea votul dumneavoastră şi nu unuia dintre contracandidaţi?
– Revin la ideea de vot politic şi vă reamintesc că din cele 17 localităţi care compun colegiul Darabani, avem 12 localităţi unde avem primari USL, ceea ce înseamnă o majoritate USL. De asemenea vă amintesc că la nivelul Consiliului Judeţean avem un preşedinte USL, în persoana domnului Florin Ţurcanu, şi implicit ne dorim să avem un Parlament USL cu o majoritate lejeră astfel încât şi Guvernul USL care va fi de pe data de 10 decembrie să aibă o legitimitate mult mai mare, mult mai puternică şi să poată aduce într-adevăr ceea ce îşi doresc românii şi implicit ceea ce îşi doresc alegătorii din colegiul Darabani. Cred că este un argument destul de puternic acesta de a ajunge la putere, ca să mă exprim aşa, şi de a reuşi să facem ceea ce credem că este de făcut pentru colegiul Darabani. Vreau să vă spun aici că motivele sunt multe, problemele sunt foarte multe, dar pentru mine este important că am început să le aflu, am început să le centralizez şi să văd cum le pot rezolva în următorii patru ani.
– Care ar fi priorităţile?
– Priorităţile sunt multe, dar vreau să vă spun aici că eu îmi doresc ca după patru ani de mandate să vin în faţa alegătorului, dacă vreţi, prezentându-mi activitatea de patru ani şi lăsându-l pe el singur să decidă dacă mai merit să candidez mai departe sau nu. Sper şi îmi doresc aşa cum mă ştiu că voi ajunge în situaţia în care oamenii să spună “Domnule Şoptică, bravo! Chiar vă rugăm să vă continuaţi proiectele pentru următorii patru ani”, adică în total opt ani. Pentru că eu consider că aşa cum stau lucrurile acum la nivel european, vor fi proiecte care vor fi multe anuale şi se vor întinde pe o durată de trei, patru sau chiar cinci ani de zile