În baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr.973/2012, în Monitorul Oficial al României, Partea I din 9 noiembrie 2012 s-a publicat Ordinul ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale nr.275/2012 privind aprobarea Metodologiei de înregistrare şi evaluare a solicitărilor de finanţare a unor cheltuieli de investiţii şi reparaţii capitale pentru centrele de zi şi rezidenţiale din bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum şi de decontare a finanţării.
Potrivit acestuia, centrele de zi şi rezidenţiale înfiinţate în condiţiile legii, pot primi finanţare în vederea acoperirii, după caz, a unei părţi din cheltuielile cu lucrările de construcţii, reparaţii, amenajări şi modernizări, precum şi dotări.
Finanţarea se aprobă în urma unui proces de evaluare şi selecţionare a solicitărilor.
Procedura de evaluare a solicitărilor şi de selecţionare a beneficiarilor se realizează în 3 etape, după cum urmează :
Etapa 1 – evaluare şi selecţionare iniţială. Se realizează la nivelul agenţiilor pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenţii teritoriale şi consta în verificarea documentaţiei depuse şi a încadrării sumelor solicitate în limitele prevăzute de prezenta metodologie;
Etapa II – evaluare de teren. Se realizează la nivelul agenţiilor teritoriale şi constă în efectuarea investigaţiei de teren prin verificarea la faţa locului a celor declarate de solicitant conform documentaţiei depuse;
Etapa III – evaluare şi selecţionare suplimentară. Se realizează la nivelul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi constă în departajarea solicitărilor atunci când după etapele prevăzute la lit.a) şi b) solicitările selectate depăşesc bugetul alocat.
În acest scop, anunţăm că, pentru anul 2012, perioada de înregistrare şi evaluare a solicitărilor este cuprinsă între 19 – 22 noiembrie a.c. Toate informatiile necesare vor fi transmise tuturor centrelor de zi si rezidentiale pe 14 noiembrie 2012.
Ca informaţii suplimentare menţionăm:
În termen de maximum 7 zile lucrătoare de la încheierea perioadei de depunere a solicitărilor de finanţare, agenţia teritorială evaluează documentaţia depusă şi selecţionează beneficiarii, la sfârşitul perioadei întocmind un tabel centralizator al beneficiarilor selectaţi şi sumelor solicitate pe care îl transmit ANPIS, împreună cu un exemplar al documentaţiei depuse;
În termen de maximum două zile lucrătoare ANPIS, pe baza tabelelor centralizatoare transmise de agenţiile teritoriale întocmeşte situaţia completă, la nivelul întregii ţări, a beneficiarilor selectaţi şi a sumelor solicitate pe care o înaintează Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
Sumele solicitate Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale pentru finanţarea lucrărilor de investiţi şi/sau, după caz, a dotărilor se exprimă în lei şi nu pot depăşi următoarele valori:
454 euro/mp în cazul construcţiilor noi şi extinderi, calculat la cursul BNR din ziua depunerii cererii;
60% din valoarea prevăzută la lit.a) pentru amenajări, reparaţii, modernizări;
30% din valoarea prevăzută la lit.a) pentru dotări.
Sumele se calculează prin raportarea la suprafaţa desfăşurată a obiectivului şi includ TVA.
sursa: comunicat Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala