Vineri, 9 noiembrie 2012, ora 18,30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor
CONCERT SIMFONIC
Dirijor: DANIEL MANASI
Solistă: SIMINA CROITORU, vioară
În program:
G. Rossini: Uvertura operei „Italianca în Alger”
Andante; Allegro
N. Paganini: Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 2, în si minor – La campanella
Allegro maestoso
Adagio
Rondo: Allegro moderato – La campanella
P a u z ă
P. I. Ceaikovski: Uvertura-fantezie Romeo şi Julieta
Andante non tanto quasi Moderato; Allegro; Molto meno mosso; Allegro giusto; Moderato assai
Al. Borodin: Dansurile polovţiene din opera Cneazul Igor
Introducere: Andantino; Allegro (Dansul bărbaţilor)
Allegro (Dans general)
Presto (Dansul băieţilor)
Moderato alla breve (Dansul fetelor)
Presto (Dansul băieţilor); Allegro con spirito (Dansul bărbaţilor; Dans general)
DANIEL MANASI
– dirijor –
S-a născut la data de 14 iunie1963. A urmat cursurile Liceului de Artă Octav Băncilă şi cele ale Conservatorului de Muzică George Enescu din Iaşi (1981-1985), pregătindu-se ca violonist. În acelaşi domeniu a urmat şi o serie de cursuri de măiestrie la Nyrbator (Ungaria) şi Weimar (Germania). A fost distins cu premii la diverse competiţii naţionale, a susţinut concerte şi recitaluri camerale ca violonist solist, atât în ţară cât şi peste hotare (Italia, Franţa, Spania, Japonia, China, Koreea de Sud, Germania, Singapore, Malayesia, Cuba etc.). Activitatea sa de bază este şi în prezent legată de acest instrument, fiind concert-maestru al Orchestrei de Cameră Radio Bucureşti. Pasiunea pentru muzică l-a îndemnat să-şi lărgească sfera de activitate, studiind dirijatul de orchestră: cu Ervin Acel la Oradea (2002) şi un curs de masterclass-dirijat postuniversitar la Conservatorul din Viena (2005). În perioada 2000-2009 a susţinut mai multe concerte la pupitrul central al filarmonicilor din Bacău, Craiova, Ploieşti, Târgu-Mureş, Oradea, Galaţi.
SIMINA-IOANA CROITORU
– violonistă –
S-a născut la data de 27 martie 1990, în familia violonistului Gabriel Croitoru. Este studentă în anul IV la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde studiază vioara cu Gabriel Croitoru. Pentru un an universitar (2010-2010) a urmat cursurile Academiei de Muzică Franz Liszt din Weimar (Germania), unde a studiat vioara cu Friedrich Eichhorn. În anul 2009 a absolvit Liceul de Muzică George Enescu din Bucureşti clasa de vioară a profesoarei Carmen Runceanu. A fost distinsă cu mai multe premii de interpretare naţionale şi internaţionale: în anul 1997 Premiul I la concursurile George Georgescu şi Remember Enescu şi Marele Premiu la concursul Paul Constantinescu; în anul 1998 Premiul I la Citta di Stresa (Italia) şi Sigismund Toduţă; în anul 1999 Premiul I la concursul Jeunesses Musicales; în anii 2000 şi 2001 Premiul I la Olimpiada naţională de vioară; în anul 2002 Premiul I la concursul Garabet Avachian; în anul 2003 Premiul I la Olimpiada naţională de vioară şi la concursul Rovere dOro (San Bartolomeo, Italia), precum şi Trofeul Lira de Aur la concursul Ciprian Porumbescu de la Suceava; în anul 2004 Marele Trofeu la concursul W. A. Mozart de la Târgovişte; în anul 2005 Premiul I la concursul Mihail Jora de la Bucureşti; în anul 2006 Premiul I şi Premiul pentru cea mai bună interpretare a unu concert de Mozart la Olimpiada naţională de vioară, Premiul I şi Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de George Enescu la concursul Cornelia Bronzetti; în anul 2007 din nou Premiul I la Olimpiada naţională de vioară; în anul 2008 Premiul II şi Premiul special pentru interpretarea unui concert de Mozart la concursul Ion Voicu. În anul 2010 a primit Premiul I la Olimpiada naţională de vioară şi Premiul IV la Concursul internaţional de vioară de la Schöntal (Germania).
Activitatea sa interpretativă include numeroase recitaluri susţinute în sălile de concert bucureştene precum; la vârsta de opt ani a debutat ca solistă în concert cu orchestra în compania Orchestrei simfonice Bucureşti, sub bagheta dirijorului Mădălin Voicu, între timp apărând în aceeaşi ipostază pe scenele majorităţii filarmonicilor din ţară, atât ca solistă individuală cât şi împreună cu tatăl ei, violonistul Gabriel Croitoru.
Din anul 2001 este membră a Colegiului Pro, sub preşedinţia doamnei Mariana Nicolesco. În fiecare an a participat la turneele organizate de Liceul de Muzică George Enescu în ţări precum: Austria, Germania, Turcia, Ungaria, Cehia.
Repertoriul său cuprinde concerte de Vivaldi, Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Paganini, Lalo şi Sibelius, precum şi un mare număr de lucrări camerale.