Compania Transelectrica intenţionează să implementeze un proiect în judeţul Botoşani. Este vorba de construirea unei linii aeriene de 400 KV de la Suceava la Bălţi, care ar urma să străbată şi teritoriul judeţului Botoşani.
Miercuri, a fost organizată o dezbatere publică în legătură cu impactul asupra mediului a noii linii electrice aeriene dintre municipiul Suceava şi localitatea Bălţi din Republica Moldova. Prin acest proiect se va realiza întregirea inelului naţional 400 kV al reţelei de transport al energiei electrice, cu scopul creşterii siguranţei în funcţionare a Sistemului Energetic Naţional (SEN) şi implicit a alimentării cu energie electrică a consumatorilor .
Construcţia liniei electrice aeriene are efecte pozitive prin reducerea pierderilor de putere activă şi îmbunătăţirea nivelului de tensiuni în Sistemul Electroenergetic Naţional (SEN), spun reprezentanţii Transelectrica. Lucrarea este planificată a se efectua în perioada 2016-2021.
„Pe de altă parte creşte gradul de siguranţă în funcţionarea sistemului energetic din această zonă şi automat în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor, dar s-ar crea condiţii mari pentru conectarea eventualelor centrale electrice ce ar putea să apară în zonă şi în special cele eoliene şi fotovoltaice. Statul român, prin Transelectrica, va finanţa porţiunea de pe zona României până la Prut, iar de la Prut până la Bălţi este problema Moldovei„, a declarat Ştefan Ţâbuleac, directorul Transelectrica, sucursala Bacău.
Pe teritoriul judeţului Botoşani această linie ar străbate zece unităţi administrativteritoriale, respectiv comunele Vlădeni, Corni, Curteşti, Băluşeni, Blândeşti, Gorbăneşti, Truşeşti, Albeşti, Româneşti, Sânta Mare, pe o distanţă de 65,80 km.