Romanii trec la ora de iarna in noaptea de 27 spre 28 octombrie. Astfel ora 4.00 va deveni 3.00. Ora de iarna este de fapt ora reala, revenindu-se la cea pierduta in primavara, in ultima duminica din luna martie cand ceasurile s-au dat inainte. In fiecare toamna, in ultima duminica din luna octombrie se trece la ora de iarna. Romania a trecut pentru prima oara la programul ce include orele oficiale de iarna si de vara in 1932. In 1941, programul a fost abandonat, pentru a fi reluat in 1979.
Benjamin Franklin, a fost cel care a descoperit avantajele schimbarii orei pentru a economisi energia electrica. In timp ce acesta desfasura un studiu despre lampile de iluminat public din Paris, intr-o dimineata s-a trezit cu o ora mai devreme fara sa-si dea seama si a observat cat de multa lumina intra in camera sa. Uitandu-se pe geam a constatat ca atunci rasare soarele. In scurt timp el a redactat un proiect in care explica avantajul din punct de vedere economic al trezirii mai devreme a oamenilor pe timp de vara si economia pe care am face-o la curentul electric.
Ideea acestuia a fost pusa in practica prima data de Germania in anul 1916, fiind apoi urmata de alte tari precum Franta, Italia, Marea Britanie, Suedia si alte cateva tari. In momentul de fata aproximativ 70 de tari au pus in practica aceasta regula.