Tot mai multi straini vin sa ne cumpere judetul. Punctele de atractie sunt agricultura si zootehnia, puritatea produselor si lipsa cosmetizarii, acestea fiind detalii de importanta maxima.
Terenurile agricole ale judetului au devenit un punct de atractie pentru straini. Ieftine, bune si fertilizate in mod natural, asa au fost caracterizate loturile care in ultimii ani au trecut in proprietatea investitorilor straini.
Tendinta s-a accentuat in ultimii ani, cumparatorii fiind atrasi de preturile mici, de calitatea solului care a fost ferit de fertilizatorii artificiali, care pana la urma pericliteaza atat calitatea produsului cat si sanatatea consumatorului, dar si de forta de munca ieftina. La sate, primii care si-au instrainat pamantul au fost batranii, care nu mai aveau putere sa-l munceasca.
In judet, aproximativ 10 la suta din suprafata arabila a fost cumparata de straini. De la italieni, austrieci, nemti, olandezi si chiar suedezi, dar si unii arabi, terenurile din Botosani au atras capital strain pentru investitii.
Seful Directiei Judetene Agricole, Cristian Delibas, a declarat ca, din cele aproape 300.000 hectare de teren arabil din judet, strainii au cumparat 20.000 de hectare.
„Este impropriu spus ca strainii au cumparat terenurile deoarece vorbim de firme romanesti cu capital strain. In jur de 20.000 de hectare de teren arabil este detinut de straini”, a precizat directorul institutiei.
Aceste terenuri cumparate de investitorii straini sunt folosite pentru culturile mari, adica porumb, grau, soia, rapita. In proportie de 99 la suta, strainii cultiva terenurile cumparate.
Achizitia de terenuri agricole a inceput din 2004-2005, atunci cand botosanenii isi vindeau hectarul de teren arabil si cu 4 milioane lei vechi. Preturile au evoluat mult, iar acum cel mai ieftin teren agricol costa 700-800 euro hectarul si ajunge pana la 3.000 euro, in functie de mai multe criterii, calitate, grad de compactare a suprafetei.
Presedintele Consiliului Judetean, Florin Turcanu, a afirmat ca a purtat discutii cu mai multe persoane din Arabia Saudita, acestea fiind interesate in a investi in judetul Botosani, arabii aratandu-se atrasi atat de solurile fertile, dar si de zootehnia din zona. Florin Turcanu este de parere ca fermierii botosaneni vor avea numai de castigat prin venirea arabilor la Botosani, acestia fiind dispusi sa investeasca sume importante in fermele din judet. „Personal am vandut niste miei arabilor cu 800 de lei bucata”, a spus Florin Turcanu.
Conform celor declarate de Ionica Nechifor, presedintele Asociatiei Moldoovis, afaceristi din Arabia Saudita si-au exprimat interesul vizavi de rasa de oi Karakul de la Botosani, atat datorita produselor lactate de calitate, cat si a carnii, pe care musulmanii vor sa o duca in Emirate, acolo unde este o delicateta.
„Am avut discutii cu cateva persoane din Arabia. Acestea isi doresc sa infiinteze ferme in judetul Botosani. Ei sunt foarte interesati de rasa Karakul, care este speciala pentru ei. Incercam sa concretizam lucrul acesta in urmatoarea perioada. Eu tin foarte mult in a investi in fermele pe care le avem noi si sa producem noi. Daca vor incerca sa investeasca dansii intr-o ferma proprie, in judetul Botosani, nu ne vom opune. Ne-am bucura daca prin parteneriate reusim sa implicam fermierii botosaneni in a produce si a valorifica pe piata araba”, a spus Ionica Nechifor, presedintele Asociatiei Moldoovis Botosani.
Sursa: Evenimentul de Botoşani
Vindeti tot, vindeti-va si sufletul , taranul roman nu poate sa se dezvolte datorita incompetentilor care s-au tot perindat la putere. Oare mai aveti ceva ce nu ati vindut???? De ce nu capitalizati fermierul roman sau acesta este bun numai pentru voturi si sa fie sluga la straini. Din totdeauna romanii au avut cozi de topor care au tradat acest popor . Sa va fie rusine patrihotilor.
Vindeti tot si gata.