Violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horea Mihail au susținut, luni seară, un concert la Bălușeni după ce, la amiază, cei doi au fost prezenți la Liveni, localitatea unde s-a născut George Enescu și unde a început turneul intitulat „Vioara lui George Enescu la sate” derulat în perioada 22 octombrie-1 noiembrie, în 8 localități din țară. Îmbrăcați în civil, fără fracul purtat în concertele de pe marile scene, cei doi muzicieni au ridicat publicul prezent la căminul cultural în picioare, primind mii de aplauze pentru recitalul care cuprins opere de Fritz Kreisler, Edward Elgar, dar și melodii lăutărești de influență maghiară. Bineînțeles că, din concertul celor doi de la Bălușeni, nu a lipsit George Enescu, fragmentul muzical ales fiind opera „Lăutarul”.
Concertul a debutat cu „Balada” lui George Enescu, lucru care a mișcat publicul prezent. Deși sala era aproape plină cu elevii de la școala din localitate, publicul a primit cu bucurie muzica, existând chiar momente când aplauda ținând ritmul cu muzica. Nu au lipsit nici momentele mai puțin plăcute cu sonerie de telefon în timpul concertului, foiala copiilor plictisiți și din cauza faptului că au fost aduși la sală încă de la ora 16.30, când spectacolul a început la ora 18.00 sau cu o convorbire telefonică chiar în timp ce cei doi mari muzicieni își primeau meritatele aplauze de final. Horia Mihail a declarat că ideea de a organiza acest turneu și în România i-a venit încă de când era student și concerta in Germania.
„Sunt extrem de mulţumit pentru că, uite că se poate și în România. Ideea mi-a venit în urmă cu mai mulţi ani. Eram foarte trist prin anii 90, student fiind, cântam în Germania alături de diverşi prieteni, nemţi sau nu, prin tot felul de localităţi micuţe. Erau concerte care ne-au ajutat să câştigăm nişte bani și la acele concerte din sate, comune, mici orăşele, veneau 20-30-50 de spectatori și m-am întrebat- În România oare se poate așa ceva? Și iată că se poate. A fost al doilea concert și iată a fost o sală plină. Copiii au fost aduși de către profesori, însă au venit 50-60 de adulți cărora se pare le-a plăcut având în vedere reacția foarte călduroasă de care am avut parte”, a declarat Horia Mihail. La Liveni, prima localitate din acest turneu, Horia Mihail a trăit emoția întâlnirii cu…pianina marelui muzician.
„Astazi am mai trecut printr-un moment emoţionant. Am atins clapele pianinei lui George Enescu. Am fost în vizită la casa memorială de la Liveni. Este o emoţie în plus la muzica pe care o cântăm, instrumentele la care cântăm care o forţă lăuntrică prin această istorie a lor. Este imposibil să n-o simţim”, a mai spus Horia Mihail.