– Domnule Şerban Mihăilescu, candidaţi pentru un nou mandate de parlamentar în judeţul Botoşani. Aţi mai avut un mandate de deputat. Ce aţi făcut pentru judeţul Botoşani cât aţi fost parlamentar?
– “Perioada 1996-2000, cât am fost parlamentar în Botoşani, nu a fost o perioadă foarte rea. A fost o serie întreagă de realizări. Era şi altfel gestionată politica. Era o chestiune bazată mai mult pe căi ferate, pe alte obiective de infrastructură. Se vorbea mult mai puţin de canalizare, de apă, de chestiuni de genul ăsta. Mergeam pe ideea centrelor de achiziţionat produse agricole, idee care nu mai este de actualitate, dar totuşi a fost o perioadă bună, o perioadă în care am ajutat. Atunci am dat drumul la primele puncte de trecere, adică am deschis graniţele judeţului, atât la Ştefăneşti, cât şi la Racovăţ. Pietonale, cum erau la vremea aceea, dar s-a făcut în acea perioadă acest lucru. Mă rog, după aceea, soarta m-a dus în alte zone şi mă întorc cu mare plăcere la Botoşani. De data aceasta într-o cu totul altă idee. Atunci candidam toţi pe o listă şi nu aveam o zonă exactă de activitate. Acum, este o candidatură nominală, mă rog, pe categorii, în cadrul Uniunii Social Liberale, şi este o provocare mare pentru mine să încerc să ajut mai mult judeţul Botoşani faţă de cât s-a întâmplat în ultima perioadă”.
– Vi s-a impus colegiul sau aţi optat dumneavoastră pentru acest colegiu Botoşani?
– “Nu, aici apartenenţa mea la UNPR a creat un anumit statut în cadrul Uniunii Social Liberale. S-a plecat de la principiul păstrării colegiilor pe care le avem . Domnul Liviu Câmpanu nu a mai dorit să candideze pentru funcţia de senator, urmând să aibă alte activităţi”.
– Cum ar fi cea de consul, am înţeles…
– O să vedem. Vă spun imediat, dar mă rog, aş prefera să spună el . Suntem în curs de pregătire. Fiind un colegiu UNPR, în ghilimele să zic, mi s-a oferit această oportunitate pe care am acceptat-o instantaneu şi cu mare bucurie. Eu aveam un colegiu oricum, în cel puţin două judeţe, mult mai aproape de Bucureşti, dar motivaţia legată de un colegiu care a aparţinut UNPR, şi mai ales faptul că am mai fost parlamentar de Botoşani, au fost determinante în luarea acestei decizii. Repet, pe scurt, este o decizie politico-personală negociată corect”.
– Mizaţi pe un vot nominal, per persoană, pentru Şerban Mihăilescu, sau pe un vot politic care să vă ducă în Parlament?
– “În toate campaniile în care am fost până acum, votul s-a făcut pe grupul de candidaţi. Dacă era o listă, era vorba de întreaga listă. Dacă este Senat şi Camera Deputaţilor, fiind aceleaşi delimitări geografice, este evident că este vorba de un grup de 3 persoane, adică senatorul şi cei doi deputaţi. Ţelul este comun, sigla este comună, planul de campanie este comun, mandatul pentru noi ca membri al USL este comun, deci este evident, campania şi votul vor fi pentru USL. Pentru persoane este o activitate care încă n-a ajuns la noi, la un final. Eu am început această chestiune când am dat acceptul prin Parlament să se voteze la nivelul Consiliului Judeţean. Acolo, la preşedenţia Consiliului Judeţean, realmente este un vot uninominal, pentru că este o candidatură pe întregul judeţ sau la nivelul ţării. Dar, la parlamentare, vom merge pe o campanie pe trei persoane, bineînţeles în corelare cu celelalte judeţe, dar nu ne interferăm, însă aici va fi o campanie cu cele trei persoane, doi candidaţi la Deputaţi şi eu la Senat”.
– La deputaţi, o aveţi pe concubina preşedintelui de Consiliu Judeţean. Este un atu sau nu?
– “Nu, nu cunosc. Nu folosesc asemenea termeni. Din punctul meu de vedere, am fost cu doamna Roxana la două sau trei întâlniri, au fost dialoguri pe problemele comunelor, pe ce avem de făcut. Nu aceasta este problema. Am văzut că este bine cunoscută în judeţ, am văzut în zona în care am fost. Are pregătite toate documentele legate de modul în care vom participa în campanie, materialele care trebuiesc făcute, problemele unităţilor administrative şi cred că vom face o echipă bună”.
– Dar o credeţi suficient de pregătită politic pentru o astfel de luptă? Ea nefăcând până acum politică.
– “Niciodată nu eşti pregătit pentru o luptă politică la nivel perfect şi asta e indiferent ce nivel ai. Întotdeauna mai e ceva de învăţat. Mie mi s-a părut că doamna Roxana poate face faţă cu succes unei asemenea campanii, poate face faţă cu succes obligaţiilor de parlamentar. Am cunoscut mulţi parlamentari de Botoşani, şi localnici, mai puţini din cei aduşi de la centru, că nu este o zonă de mare interes pentru cei din Bucureşti şi doamna Roxana se încadrează perfect în această idee în care poate face, mai ales, nu vă spun, am avut bucuria ca la lansarea care a avut loc la stadionul naţional, judeţul Botoşani, în totalitate din punct de vedere al USL , să fie cel mai bine reprezentat din punct de vedere al doamnelor. Am beneficiat noi de aplauze, dar doamnele noastre arătau, ca să mă exprim aşa, şi foarte bine şi erau şi în primul rând a candidaţilor USL din judeţul Botoşani”.
– -Aceasta n-ar putea să vă atragă gelozia lui Florin Ţurcanu?
– “(rade) …Nu.”
– Mizaţi mai mult pe sprijinul lui Florin Ţurcanu în această campanie electorală decât al Roxanei Marandiuc, dată fiind popularitatea lui, şi nu numaidecât valoarea, ci popularitatea lui ?
– “ În mod categoric, sprijinul domnului Ţurcanu este fundamental. Am fost cu dânsul la toate acţiunile de până acum, şi la Darabani şi la Săveni, şi am văzut clar forţa, cunoaşterea judeţului, modul în care pune problemele şi sunt ferm convins că vom beneficia din plin de sprijinul dânsului”.
– -Şi vi s-a părut un tip foarte bine pregătit?
– “Din punctul meu de vedere, la modul în care cunoaşte problemele judeţului şi la modul în care ştie să discute cu oamenii, nu am probleme deosebite. De altfel, ştiu că e greu faţă de perioada în care preşedinţii de consilii judeţene nu erau aleşi prin vot uninominal, ci erau aleşi printr-o negociere a consilierilor, nu era atâta răspundere. Acum, votul uninominal, la nivel de Consiliu Judeţean, vot pe care l-am introdus tot noi acum două mandate, este de o importanţă, dă altă responsabilitate acestei funcţii”.
– Aţi putea fi privit în această campanie electorală ca un traseist politic?
– “Nu se pune problema aşa din cel puţin două motive: trecerea mea la UNPR în 2010 s-a făcut atunci datorită schimbărilor majore din PSD, adică nu a mai fost Geoană preşedinte şi, mai ales, urmau să ia funcţii importante în partid o serie de oameni care nu aveau o apreciere deosebită, ca să zic aşa, pentru grupul celor care au fost în jurul lui Năstase. Nu am spus-o niciodată până acum, dar cum totuşi am o carieră destul de impresionantă, măcar sub aspectul lungimii, am simţit că urma să fiu penalizat şi atunci a fost singura soluţie pentru mine ca persoană, a fost un gest personal, Uniunea Naţională pentru Progresul României, care avea un program de centru stânga; nu aveau un program de dreapta, eu nu am fost un om de dreapta niciodată şi avea o serie întreagă de obiective pe care eu le-am considerat interesante. N-a fost o schimbare oarecare, am păstrat legături cu toate zonele pe care le-am avut înainte când eram senator, am ajutat comunităţile respective. Revenirea, ca să zic aşa, pentru că noi totuşi nu am urmărit tot timpul decât păstrarea stabilităţii guvernamentale. Înainte de orice fel de discuţie politică, păstrarea stabilităţii guvernamentale în perioada de criză este esenţială. Ştiu că multă lume uită, dar criza din 2009, din octombrie, în care ţara a stat patru luni fără Guvern a costat foarte mult şi a condus şi la deciziile acelea cu nenumărate tăieri şi creşterea unor taxe. Constituţia noastră are o serie întreagă de probleme, un Guvern este destul de uşor de coborât, dar este foarte greu de instalat altul. Atunci, patru luni, Parlamentul n-a fost în stare să pună un alt Guvern, s-a pus un alt Guvern abia după alegerea preşedintelui şi acele patru luni, din punct de vedere politic, au contat enorm, totul fiind subordonat luptei electorale, pierdere enormă. Şi acum, când am văzut ce se întâmplă cu Ungureanu, cu chestiunile care au fost, şi faptul că, ce să vă spun, noi nu am votat moţiunea de cădere a Guvernului Ungureanu, dar în schimb, imediat am mers pentru investirea Guvernului Ponta, adică ideea noastră de bază a fost păstrarea unui Guvern stabil, legitim în activitate. Perioadele fără Guvern, fără un Guvern care să aibă putere clară, sunt extrem de dificile pentru economie. Şi aşa e complicată economia, dar şi fără Guvern ar fi mai rău”.
– Dosarele dumneavoastră în instanţă sunt finalizate în perioada preelectorală. Vă dezavantajează sau vă avantajează?
– “Eu zic că mă avantajează extraordinar. Mărturisesc că dacă aş mai fi rămas cu acele probleme, care au fost inventate, dar nu mai revenim la o istorie deja trecută, nu cred că aş mai fi candidat. Eu am fost achitat definitiv de completul de cinci al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi nu am niciun fel de reţinere pe această zonă. A fost şi unicul dosar pe care l-am avut vreodată, foarte lung, foarte mult mediatizat, dar la ora actuală sunt absolut liniştit din acest punct de vedere că toate atacurile, ma rog, sunt vechi în politică, aşa că nu mă sperie”.
– Deci spuneţi că dacă nu ar fi fost finalizat la timp, sentinţa nu ar fi fost dată….
– “Depaşisem orice, spre nonsatisfacţia mea, prieteni de la Hotnews mă ţin şi acum că n-am sentinţă definitivă, dar cu unul sau altul nu se poate. Nici nu mă interesează ce ţin ei pe siteul lor, dar eu sunt un om achitat în totalitate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 10 iunie 2012”
– Şi vi se atribuie o poreclă care este nefericită pentru dumneavoastră.
– “Porecla, da, a fost o acţiune strict politică. M-am tot gândit dacă să spun exact sau nu şi eu am aceasta chestiune de zece ani, de când stă treaba, a fost fabricată în nişte laboratoare aici, a fost trimisă în străinătate, metoda clasică, şi întoarsă printr-un articol din străinătate. Pentru opinia publică românească, orice chestiune care e scrisă în străinătate înapoi are mult mai mare impact decât dacă e scrisă aici. Şi atunci a fost într-adevăr o chestie absolut nemeritată, dar care fiind lansată, vezi Doamne, de alt factor decât cel românesc, aşa a rămas. M-a preocupat foarte mult, însă nu poţi să faci mare lucru. Niciodată nu mi-am însuşit-o şi nici nu m-am obişnuit cu ea. Dar consider că această achitare, pentru că aşa s-a şi spus în 2005 când a început răfuiala, că să mergeţi în justiţie ca să arătaţi că aveţi dreptate, ei am fost în justiţie, am arătat că am dreptate. Asta-i viaţa. Nu am ce face. De altfel, în ultima vreme, ca să fiu cinstit, apare cu totul şi cu totul colateral. Ştii că atunci când scrie pe prima pagină nu te simţi foarte bine, cum scria în 2003”.
– Să înţeleg că aţi devenit imun la astfel de…
– “Categoric. Nu e vorba de imunitate. E vorba pur şi simplu de faptul că în momentul în care nu ai ce spune ajungi la jigniri din acestea personale. Eu mă bucur că în viaţa mea nu am făcut campanie personală împotriva nimănui. Adică nu am făcut în viaţa mea declaraţii la persoane, indiferent cum l-a chemat, că erau preşedinţi, prim miniştri, miniştri, ziarişti, jurnalişti, ce vreţi dumneavoastră, niciodată nu am făcut campanie personală şi nu o să fac nici acum. Astea sunt chestiuni care nu fac parte din criteriile mele de a promova societatea”.
– Care ar putea să fie termenii cheie în campania electorală, în mesajul electoral?
– “În mesajul electoral sunt trei termeni importanţi. În primul rând este vorba de unica soluţie legitimă care este USL. Indiferent cum am da-o la ora actuală, acest brand a prins extraordinar de tare, are o susţinere majoră şi aş vrea să vă reamintesc, pentru cei care n-au exerciţiul acesta, că atunci când a fost câştigul CDR ului sau câştigul alianţei D.A., aceste alianţe au fost mult mai puternice decât partidele componente şi au câştigat puterea fără să conteze foarte mult ce partide erau. Am rămâne uluiţi cu ce partide participau atunci şi ce combinaţii s-au făcut. Deci eu consider că prima problemă de campanie este brandul USL, că este singura soluţie legitimă şi sunt convins că va câştiga pentru că altă soluţie nu avem. Dacă vă uitaţi, a mai trecut prin asemenea experienţe electorale, un brand, aruncat repede în două-trei săptămâni, o lună, n-are nicio şansă….”
– Vă referiţi la Mişcarea pentru Botoşani?
– “Da, nu-mi dau eu cu părerea pentru acţiunile PDL, dar asta e, un brand nu are nicio şansă să apară. Cum e şi acu, dar lumea nu mai înţelege, ba e Forţa Civică, ba e nu ştiu… Să vedem doar momentul 9 noiembrie, când o să vedem candidaţii şi siglele care sunt. A doua chestiune importantă pentru întreaga zonă este realizarea oricăror obiective care să conducă la îmbunătăţirea nivelului de viaţă în zonă. Eu recunosc cinstit că nu prea am eu acceptul colegilor mei. Mie mi s-a părut că stă mai bine zona decât în anul 2000. Ştiu că pentru unul care vede, ca aspect general, din punct de vedere locuinţe, din punct de vedere drumuri, din punct de vedere mai ales terenuri agricole, mie mi se pare o situaţie de progres. În ’96-2000 trăiam efectiv într-o zonă de subzistenţă pentru agricultori, nu discutăm decât despre proiecte de ferme mici, nu ştiam cum e cu fondurile europene. Noi tot ziceam de centre din acelea tip ORACA de colectare. Nu eram foarte inspiraţi. Acum, datorită schimbului cu exteriorul, datorită creşterii mobilităţii persoanelor, eu văd un progres din punct de vedere uman în zonă. Chiar dacă mai sunt o gramadă de probleme, am fost în comune şi comunele arată mai bine. A treia problemă, în special pentru Darabani, este problema legată de reinfiinţarea acelei unităţi medicale. Proiectul de hotărâre este făcut, l-am dus la Bucureşti. Este vorba de construirea unei secţii speciale dotată cu paturi şi toate serviciile pentru repornirea unei secţii speciale pentru Darabani. Am promis acest lucru de când am venit aici împreună cu domnul Ţurcanu, cu deputatul Dolineaschi, ne ocupăm de treaba asta. Domnul candidat Şoptică a venit cu această problemă, cum s-au întâmplat lucrurile şi deja am demarat să ne ducem acolo unde sunt. Recunosc cinstit că nu pot să mă laud acum că aş fi participat sau nu, dar n-am avut nicio cunoştinţă de implicaţiile desfiinţării acelei secţii. A fost o eroare politică. Nimeni nu a făcut o sesizare.
Am făcut noi o manifestaţie în centru, la Darabani, dar acolo unde se luau deciziile nu a ajuns semnalul de mare eroare a acestei chestiuni. Pe urmă au ajuns informaţiile că e foarte greu, că e o zonă mare, că are vreo 20 de mii de persoane, teoretic, care ar putea fi deservite de această secţie şi nu a fost un lucru bun. Pe scurt, noi avem obligaţia să o reînfiinţăm şi sper să o reînfiinţăm până la data alegerilor”.
crezi ca ce naiba cauti la bt. crezi ca psd si pnl te putem sustine? chiar si turcanu …..nu mai zic…de si-ar rezolva …probl lui.e clar ca n-o vrea decat pe roxi ….si deja a bagat mana in zeci de mii de euro.sa vezi ce incepe acusi…. de groaza.
DUTE LA PEDELU CA O SA AI MAI MULTE VOTURI 3 IN TOTAL SPAGAILA ACOLO E LOCUL TAU! IA LEGATURA CU UNGUREANU ARE ICRE CU 2600 EURO KILA DE CAND ERA LA GUVERN!