Festivalul National de folclor “Cantece dintotdeauna”, etapa pe zona Moldovei, desfasurat la Casa de Cultura a Sindicatelor “Nicolae Iorga” Botosani, si-a inchis portile.
In cele doua zile, 9- 10 octombrie 2012, pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor Botosani, a fost un adevarat regal folcloric sustinut de solistii vocali si instrumentisti de muzica populara, veniti din toate Casele de Cultura ale Sindicatelor din zona Moldovei.
Juriul acestui festival a avut o misiune foarte grea pentru a desemna pe cei mai buni concurenti pentru a reprezenta Moldova la etapa finala de la Zalau, avand in vedere ca valoarea concurentilor a fost foarte ridicata.
In aceste conditii organizatorii etapei finale de la Zalau, au hotarat ca zona Moldovei sa fie reprezentata de opt solisti.
Spectacolul de la festivitatea de premiere a fost unul de exceptie.
In spectacol au evoluat invitatii ansamblului “Margineanca” al Casei de Cultura a Sindicatelor Botosani, Orchestra “Mugurelul” a Clubului Copiilor Dorohoi, coordonata de prof. Marcel Dupu, care a incantat publicul spectator prin maiestria cu care se daruiesc acesti artisti pastrarii si valorificarii folclorului.
Au fost acordate Diplome participantilor la acest festival. Diplomele pentru concurentii calificati au fost acordate de domnul Primar al Municipiului Botosani Ovidiu Iulian Portariuc si de domnul Vicepresedinte al Consiliului Judetean Botosani Gheorghe Sorescu, care au si primit Diplome de Excelenta, pentru sustinerea acordata acestui festival, din partea Asociatiei Nationale a Caselor de Cultura ale Sindicatelor din Romania, au primit Diplome de Excelenta, din partea organizatorilor si Orchestra „Mugurelul” a Clubului Copiilor Dorohoi, Dinu Iancu Salajanu, Orchestra Populara Rapsozii Botosanilor” si Ansamblul de jocuri populare „ Margineanca” al Casei de Cultura a Sindicatelor Botosani.
Au urmat in spectacol componentii Ansamblului de jocuri populare „Margineanca”, care au demostrat inca o data ca viitorul folclorului coregrafic este pe maini bune si pot duce mai departe foarte bine elementele coregrafice specifice folclorului romanesc. In spectacol au evoluat si cei opt concurenti calificati la etapa finala a Festivalului National de folclor „Cantece dintotdeauna” precum si castigatoarea primei editii, Laura Erhan – Casa de Cultura a Sindicatelor Campulung Moldovenesc, iar in final, cunoscutul interpret de muzica populara Dinu Iancu Salajanu – Director al Casei de Cultura a Sindicatelor Zalau, care impreuna cu Constantin Sarbu, de la Alba Iulia, au sustinut un adevarat recital de muzica si poezie folclorica, ridicand sala in picioare, obtinand ropote de aplauze.
Finalul spectacolului a apartinut Orchestrei Populare „Rapsozii Botosanilor” sub conducerea dirijorului Ciprian Potoroaca, Orchestra care a asigurat si acompaniamentul concurentilor la acest festival, si Ansamblului de jocuri populare „Margineanca” al Casei de Cultura a Sindicatelor Botosani – coregrafia Valentin Rau, demonstrand inca o data ca folclorul romanesc este lucrul care ne uneste si ne asigura identitatea nationala.
Concurentii calificati la etapa finala a Festivalului National de folclor „Cantece dintotdeauna” de la Zalau, in ordine alfabetica, sunt:
- ANTON DANIEL – solist instrumente populare
Casa de Cultură a Sindicatelor Botoşani
- BANCU DIANDRA – Solist vocal
Casa de Cultură a Sindicatelor Roman
- BUTNARU CLAUDIA – Solist vocal
Casa de Cultură a Sindicatelor Botoşani
- FLOREA NECULAI – Solist vocal
Casa de Cultură a Sindicatelor Iaşi
- FLORESCU PAULA – Solist vocal
Casa de Cultură a Sindicatelor Bacău
- MAZARE SIMONA – Solist vocal
Casa de Cultură a Sindicatelor Botoşani
- PURICE ADRIAN – solist trompetă
Casa de Cultură a Sindicatelor Botoşani
- TONEGARU ANA – Solist vocal
Casa de Cultură a Sindicatelor Câmpulung Moldovenesc
Le uram mult succes si sa reprezinte cu cinste si mandrie zona Moldovei
Juriul acestei editii a fost:
Prof. Otiliea Sandu – Inspector de specialitate Inspectoratul Scolar Judetean Botosani
Vasile Pohoata – realizator emisiuni folclorice Radio si TVR Iasi
Ciprian Potoroaca – dirijor Orchestra Populara „Rapsozii Botosanilor”
Ioan Cristea – Secretar General al Asociatiei Nationale a Caselor de Cultura ale Sindicatelor din Romania
Prof. Ioan Cobala – Manager al Orchestrei Populare „Rapsozii Botosanilor” – Presedinte al juriului.
Organizatorii acestei etape au fost:
Primaria Municipiului Botosani, prin persoana domnului Primar Ovidiu Iulian Portariuc si a domnilor viceprimari Cosmin Ionut Andrei si Viorel Iliuta;
Cosiliul Judetean Botosani, prin domnul Presedinte Florin Turcanu;
Inspectoratul Scolar Judetean Botosani prin Inspector General prof. Mihaela Hunca;
Asociatia Nationala a Caselor de Cultura ale Sindicatelor din Romania;
Orchestra Populara „Rapsozii Botosanilor;
Casa de Cultura a Sindicatelor „Nicolae Iorga” Botosani;
Intradevar doar folclorul mai contribuie la unitatea acestui popor vandut tocmai de inaltii lui reprezentanti.Cinste celor care mentin si contribuie la mentinerea acestor valori.