Reţeaua internaţională de trafic de migranţi, destructurată la Botoşani, era constituită încă din anul 2011, de către M.D., de 45 de ani, împreună cu alti cinci cetăţeni români, potrivit unui comunicat al Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani. Cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (D.G.I.P.I.) şi Serviciului Român de Informaţii (S.R.I.), Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române – Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani a reuşit, sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T. Botoşani, documentarea şi probarea activităţii infracţionale a unei ample grupări suspectate de recrutarea, călăuzirea şi transportul unor migranţi de cetăţenie arabă şi din R. Moldova, către ţări din Spaţiul Schengen.
Activitatea infracţională a grupării a fost documentată în perioada august 2011 – octombrie 2012, de poliţiştii de frontieră botoşăneni, sub coordonarea procurorului, cu sprijinul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (D.G.I.P.I.), fiind obţinute date şi informaţii cu privire la acest grup infracţional organizat format din cetăţeni români şi străini, care racolau şi transportau în România persoane de cetăţenie arabă şi cetăţeni din R. Moldova. Ulterior, suspecţii urmau sa le faciliteze ieşirea din ţară, către state din Uniunea Europeană, cu ajutorul unor documente de identitate româneşti, prin metoda substituirii de persoane.
Potrivit informaţiilor obţinute, grupul infracţional organizat a fost constituit în anul 2011, de către M.D., de 45 de ani, împreună cu alti cinci cetăţeni români. Aceştia, în scopul obţinerii unor importante beneficii materiale, au recrutat, cazat şi transportat, către frontiera de vest a Romaniei, cu destinaţia finală state din spaţiul Schengen, mai multe persoane de origine afro-asiatică, precum şi cetăţeni moldoveni. Ieşirea migranţilor urma sa fie înlesnită prin procurarea şi înmânarea de documente de identitate româneşti.
Segmentul extern al grupării infractionale era constituit de cetăţeni arabi, care aveau rolul de a coordona activitatea grupării, în sensul că recrutau migranţii, plăteau membrii segmentului românesc şi stabileau detalii referitoare la transport, locul de întâlnire, locul de destinaţie, etc. Traseul urmat de migranţi tranzita Turcia si Bulgaria, iar dupa ce ajungeau in România, migrantii urmau sa fie transportati spre Ungaria, cu destinatia finala Austria şi Italia.
Liderul grupării româneşti primea de la segmentul extern al reţelei sume de până la 2.000 euro pentru fiecare migrant, iar la rândul său acesta plătea sume cuprinse între 50 – 100 lei persoanelor de la care procura documentele de identitate româneşti.
Ca urmare a documentării activităţii infracţionale, în data de 9 octombrie 2012, au fost executate cinci percheziţii domiciliare şi au fost puse în executare 20 de mandate de aducere la sediul D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Botoşani, privind 8 învinuiţi şi 12 martori.
Activitatea de monitorizare s-a derulat cu sprijinul D.G.I.P.I. si S.R.I.. De asemenea, poliţiştii de frontieră din Botoşani au colaborat cu autorităţile de poliţie de frontieră de la graniţa de vest a României.