Prefectul Adrian Constantinescu a reacţionat la declaraţiile publice ale fostului prefect Cristian Roman cu privire la modul de desemnare a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor secţiilor de votare. Roman a acuzat că prefectul în funcţie nu a desemnat corect şefii secţiilor de votare, încălcând legea care spune că preşedinţii secţiilor de votrare se aleg cu prioritate din rândul magistraţilor, juristilor şi apoi din rândul persoanelor propuse de primari.
Într-un comunicat remis BotosaniNews, Constantinescu subliniază că nu Instituţia prefectului desemnează preşedinţii şi vicepreşedinţii secţiilor de votare, ci Tribunalul Botoşani.
Iată comunicatul remis de prefect:
În legătură cu discuţiile apărute în presă privind procedura de stabilire a preşedinţilor şi locţiitorilor secţiilor de votare de la referendum, prefectul Adrian Constantinescu face următoarele precizări:
Conform prevederilor legale ce reglementează organizarea referendumului, primarii au fost cei care au propus persoanele din rândul căroră s-au tras la sorţi preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare. Angajaţii din cadrul Instituţiei Prefectului nu au făcut decât să centralizeze tabelele de propuneri trimise de primari, iar baza de date a fost transmisă, mai departe, Tribunalului Botoşani. La acest nivel s-a efectuat tragerea la sorţi pentru desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor acestora.
Pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc pe 9 decembrie, conform reglementărilor legale specifice (hot. guv. 891 din 10 sept 2012), prefectul judeţului, împreună cu preşedintele Tribunalului, întocmeşte listele cu persoanele ce pot fi desemnate preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora. Tabelul va fi trimis spre avizare Autorităţii Electorale Permanente, urmând ca pentru tragerea la sorţi să fie ulterior transmis Tribunalului Botoşani.
Pentru o mai mare transparenţă, prefectul Adrian Constantinescu a solicitat conducerilor instituţiilor publice din Botoşani să facă propuneri de jurişti ce doresc să coordoneze secţiile de votare, urmând ca listele să fie completate inclusiv cu propunerile solicitate primarilor din judeţ.
Prevederile legale precizează că propunerile pentru preşedinţi şi locţiitori în secţiile de votare trebuie făcute din rândul magistraţilor, al juriştilor sau, acolo unde juriştii nu sunt în număr suficient, să se ia în calcul persoane cu studii superioare care nu fac parte din vreun partid politic şi nici nu sunt rude, până la gradul IV, cu candidaţii din colegiul uninominal respectiv.
Hotii striga: Prindeti hotul!
Roman stie cum procedau cei din gasca portocalie unde face si el parte si de aceea nu poate concepe ca altii respecta legile.