Două comune din judeţul Botoşani sunt în imposibilitatea de a-şi stabili graniţele, din caută că îşi dispută o suprafaţă de teren. Comunele Coşula şi Copălău, care s-au divizat în 2003, revendică o suprafaţă de 700 de hectare de pădure, aflată în proprietatea Romsilva.
Atât primarul din Copălău, Ciprian Ivanov, cât şi cel din Coşula, Mircea Acatrinei, susţin că au documente care atestaă că terenul silvic aparţine comunei sale.
Cel de la Copălău invocă un act administrativ din 1968, iar cel din Coşula invocă faptul că terenul revendicat a aparţinut, înainte de 1989, fostului CAP din localitate.
Prefectul le-a cerut ambilor primari să găsească o soluţie pentru rezolvarea pe cale amiabilă a diferendului, însă, pentru că cei doi primari nu s-a înţeles, va cere instanţei să rezolve problema.
„Noi i-am invitat la mediere. A existat o primă întâlnire în care fiecare din părţi şi-a exprimat punctul de vedere. După cinci zile ne-am reîntâlnit, însă niciuna din părţi nu a fost dispus să cedeze. Din păcate va trebui să ne adresăm instanţei să stabilească limitele dintre cele două comune„, a afirmat prefectul Adrian Constantinescu.
În prezent, suprafaţa comunei Coşula este de 5.471 hectare, iar cea a Copălăului este de 4.643 hectare. Lupta pentru terenul de 700 de hectare ar putea avea ca substrat încadrarea comunei într-un anumit rang. Comunele cu peste 5.000 de hectare de teren sunt comune de rang I, iar cele sub 5.000 de rang II. În aceste condiţii, Coşula este comună de rang I, iar Copălău de rang II. Pentru soluţionarea pe cale amiabilă, ar fi trebuit ca administraţia din Coşula să cedeze o parte din teren, astfel încât ambele comune să ajungă de grad I, cu avantajele implicite, printre care şi salariul primarului stabilit în funcţie de rang.