Nici o celulă nu este suficient de mică şi de sigură pentru a-l opri pe escrocul rădăuţean Ovidiu Rusu. Condamnat până acum în două dosare, chiar dacă soluţiile nu sunt încă definitive, Ovidiu Rusu s-a reapucat de „afaceri” din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Botoşani.
O femeie în vârstă de 45 de ani a depus o plângere penală în care a reclamat poliţiei că a fost contactată telefonic de o persoană care s-a prezentat drept procuror în cadrul Curţii de Apel Oradea şi care, sub pretextul facilitării punerii în libertate a soţului său, arestat pentru furt, i-a solicitat 2.000 de euro.
Soţul femeii, Laszlo V., fusese încarcerat în 28 august a.c. în Arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, pentru a fi prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, pe numele său, autorităţile austriece emiţând un mandat european de arestare, pentru furt. La scurt timp, în 30 august a.c., femeia a fost contactată de suspect şi indusă în eroare în scopul obţinerii sumei de bani.
Suspectul a fost identificat de poliţiştii sătmăreni în persoana lui Ovidiu Rusu, de 33 de ani, din Rădăuţi.
Poliţiştii au stabilit că bărbatul contacta telefonic membri ai familiilor unor persoane despre care afla din presă că au fost reţinute sau arestate şi, prezentându-se drept magistrat, le solicita sume cuprinse între 1.000 şi 4.000 de euro, promiţând în schimb înlesnirea punerii în libertate a celor încarceraţi.
Până acum, poliţiştii din Satu Mare au reuşit să documenteze un singur caz de escrocherie comis de Ovidiu Rusu, dar este foarte probabil ca astfel de reclamaţii să curgă pe bandă rulantă în scurt timp.
Ovidiu Rusu a fost şi „preşedinte” al Curţii de Apel Suceava
Ovidiu Rusu are suficient timp pentru a păcăli şi alte persoane. El este judecat în prezent de instanţele sucevene în două dosare, primele decizii fiind de condamnare cu executare. Într-un dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, Ovidiu Rusu a fost condamnat la nu mai puţin de 141 de ani şi opt luni de închisoare. Magistraţii Tribunalului Suceava l-au găsit vinovat pentru 35 de infracţiuni, iar pedepsele aplicate pentru fiecare faptă însumează această condamnare record. Totuşi, Ovidiu Rusu nu va sta la puşcărie decât zece ani, şi asta pentru că legile din România prevăd că se aplică pedeapsa cea mai grea şi nu însumarea condamnărilor. Aşa se face că la pedeapsa cea mai grea, de şapte ani şi opt luni de închisoare, pronunţată pentru mai multe fapte de trafic de influenţă, magistraţii au mai adăugat un spor de doi ani şi patru luni, rezultând astfel condamnarea finală de zece ani.
În total, rădăuţeanul Ovidiu Rusu a fost găsit vinovat pentru nouă infracţiuni de trafic de influenţă, primind pedepse între şase ani şi opt luni şi şapte ani şi opt luni, pentru şapte infracţiuni de instigare la fals material în înscrisuri oficiale, condamnările fiind între trei ani şi patru luni şi patru ani şi patru luni, pentru şapte infracţiuni de uz de fals, cu condamnări între trei ani şi patru luni şi patru ani şi patru luni, şapte infracţiuni de folosirea instrumentelor oficiale false, cu condamnări între doi şi trei ani, şi cinci infracţiuni de uzurpare de calităţi oficiale, cu condamnări între doi şi trei ani.
A „produs” din puşcărie peste 100.000 de euro
Faptele care i-au adus această condamnare record au fost comise în perioada în care Ovidiu Rusu se afla închis în penitenciarul din Botoşani, unde ispăşea o condamnare pentru înşelăciune. Escrocul se prezenta diferitor persoane drept Cezar Hîncu, preşedintele Curţii de Apel Suceava, şi sub pretextul că le poate oferi ajutor în obţinerea unor sentinţe favorabile a păcălit mai multe persoane, de la care a stors 102.400 de euro şi 3.200 de lei.
Doar o mică parte din aceşti bani au fost recuperaţi, respectiv 18.000 de euro, sumă ridicată cu ocazia percheziţiei efectuate la locuinţa lui Cristinel Rusu, fratele escrocului. De asemenea, au mai fost puse sub sechestru şi alte bunuri, printre care un autoturism marca Ford Puma, un Opel Tigra şi un Opel Astra, dar şi 83 de cărţi de vizită cu numele şi calitatea preşedintelui Curţii de Apel Suceava.
Şi în celulă, şi în libertate, aceleaşi obiceiuri
Pus în libertate înainte de a fi condamnat în dosarul cu escrocheriile din Penitenciarul Botoşani, Ovidiu Rusu nu a stat prea mult pe gânduri înainte de a-şi relua obiceiurile. „Magistratul” din Rădăuţi a escrocat trei persoane din comuna Volovăţ, de la care a luat 40.000 de lei şi aproximativ 5.000 de euro. A fost prins şi reţinut, dar după numai 24 de ore a reuşit să dispară de pe holurile Judecătoriei Rădăuţi înainte de a se emite mandat de arestare pe numele său. Oamenii legii au reuşit să-l reţină după câteva luni, în Iaşi.
În acest dosar, Ovidiu Rusu a fost condamnat iniţial la patru ani şi şase luni de închisoare pentru înşelăciune, dar soluţia a fost casată, iar dosarul trimis spre rejudecare pentru infracţiunile de trafic de influenţă. Tribunalul Suceava l-a condamnat în cursul lunii iunie pentru trafic de influenţă şi alte fapte de falsuri, pedeapsa care o are de executat fiind de patru ani şi şase luni de închisoare. Nici această sentinţă şi nici cea cu ţepele trase din Penitenciarul Botoşani nu sunt încă definitive.
Sursa: Monitorul de Suceava