Moldovean, expulzat după ce a adus in tara indieni

Arestat, condamnat şi incarcerat la Botoşani, acesta a făcut trei ani de inchisoare şi a fost eliberat ieri. Scos din ţară sub escortă, acesta s-a ales cu o interdicţie de a mai intra in Romania pentru o perioada de 10 ani.
Originar dintr-un sat din raionul Ungheni, Iurie Pascaru, de 31 de ani, a fost prins de poliţiştii de frontieră pe 26 ianuarie 2004, imediat după ce a adus ilegal in Romania un grup de 17 cetăţeni de origine afro-asiatică. Bărbatul i-a transportat pe transfugi pină in apropierea frontierei cu Romania, după care i-a ajutat să treacă Prutul inot. Cind a fost reţinut, bărbatul nu avea nici un document asupra lui. In urma cercetărilor, poliţiştii de frontieră i-au stabilit identitatea şi au aflat că avea interdicţie de a intra in Romania. Arestat preventiv sub acuzaţia de trecere ilegală a frontierei de stat şi călăuzire de persoane, Iurie Pascaru a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare şi a fost inchis in Penitenciarul cu regim de maxima siguranţă Botoşani. In februarie, după ispăşirea a două treimi din pedeapsă, bărbatul a solicitat eliberarea condiţionată, cerere aprobată de Judecatoria Botoşani. Ieri, la ieşirea din unitatea de detenţie, el a fost preluat de angajaţii Biroului Judeţean pentru Străini Botoşani, care l-au predat ulterior politiştilor de frontieră pentru asigurarea procedurilor de extradare.
Cazul nu a rămas fără urmări, pentru că bărbatul s-a ales cu o nouă interdictie, acesta neavind dreptul să mai intre in Romania pină in 2017.
50 de transfugi retinuti de politistii de frontiera
Cei 17 indieni care au ajuns in Romania pe filiera Republicii Moldova nu au fost singurii transfugi prinşi de poliţiştii de frontieră. Virful a fost inregistrat in intervalul 2003 – 2004, cind poliţiştii de frontieră au prins in total 50 de transfugi veniţi indeosebi din Irak, Sudan, Somalia, India şi China. După ce au parcurs mii de kilometri, majoritatea sperau să ajungă in Occident. Păcăliţi de călăuzele din Republica Moldova, care le luau banii şi bunurile personale, aceştia erau abandonaţi de fiecare dată in apropierea frontierei de stat. Reţinuţi de poliţiştii de frontieră, toţi au ajuns in centrele de refugiaţi, de unde au fost returnaţi in ţările de origine. Deşi au existat situaţi in care unii au solicitat azil politic in Romania, nici unul dintre transfugi nu s-a intors la Botoşani. Cert este că şi trecerile ilegale ale frontierei de stat au scăzut simţitor in ultimii ani, migraţiile ilegale de genul celor cu indieni sau pakistanezi devenind extrem de rare.