Preselecţia pentru tabăra de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă s-a încheiat vineri. Ultimii 50 de elevi care au participat la „Şcoala de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă” provin de la Şcoala de Arte şi Meserii Todireni, Grupul Şcolar „Demonstene Botez” Truşeşti, Şcoala cu clasele I – VIII Dângeni, Şcoala cu clasele I – VIII Durneşti şi Grupul Şcolar Ştefăneşti. Aceştia s-au întâlnit cu pompierii, în zilele de 30 şi 31 august, la Centrul de Pregătire şi Informare Preventivă în Domeniul Situaţiilor de Urgenţă Ştefăneşti, însuşindu-şi informaţiile necesare prevenirii situaţiilor de urgenţă şi acordării primului ajutor. Totodată, au învăţat să adopte comportamentul corespunzător fiecărei situaţii de urgenţă. Zece dintre participanţi, care au obţinut cele mai mari punctaje în urma evaluării, s-au alăturat celorlalţi 40 de elevi selecţionaţi din seriile precedente, pentru a merge în tabără.
Aşadar, 50 de elevi botoşăneni vor participa, în perioada 03 – 06 septembrie, la activităţile organizate în Centrul de agrement „Codrii de Aramă” Agafton, unde vor putea să îşi dezvolte priceperile şi deprinderile în a reacţiona în situaţii de urgenţă, dar şi să se relaxeze.
În prima zi, până la ora 13.00, elevii vor fi învăţaţi cum să se comporte în cazul în care sunt victimele sau martorii unor incendii şi inundaţii, prin vizionarea unor filme de educare preventivă în domeniul situaţiilor de urgenţă, dar şi participând la un joc interactiv – „Vine apa mare”. După-amiază, aceştia vor vizita o parte dintre obiectivele culturale şi religioase din judeţ.
Ziua a doua va începe cu exerciţii demonstrative şi activităţi interactive în domeniul prevenirii incendiilor, în scopul formării şi dezvoltării la elevi a unor trăsături moral – volitive, cum ar fi: iniţiativa, spiritul de echipă, curajul, dârzenia, hotărârea, perseverenţa, cinstea, corectitudinea şi disciplina. Totodată, se urmăreşte dezvoltarea capacităţilor de înţelegere şi de apreciere a pericolelor pentru viaţă şi mediu generate de situaţiile de urgenţă, precum şi promovarea atitudinilor şi comportamentelor corespunzătoare în rândul elevilor. Între 16.00 – 18.00, aceştia vor participa la jocul interactiv „Salvatorii suntem noi”, activitate ce îşi propune formarea spiritului de solidaritate prin implicarea individuală sau în echipă în acţiunile de prevenire şi de intervenţie în situaţii de urgenţă.
În a treia zi sunt planificate activităţi şi prezentări din domeniul protecţiei civile, dar şi evaluarea cunoştinţelor acumulate de elevi în tabără. Ziua se va încheia cu festivitatea de premiere a participanţilor.
Elevii vor pleca din tabără pe 6 septembrie, în jurul prânzului, nu înainte de a desfăşura o serie de activităţi recreative. Şcoala de vară în domeniul situaţiilor de urgenţă “Prezent şi Viitor în Siguranţă” , care se încheie cu tabăra de vară, este organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în parteneriat cu Instituţia Prefectului Judeţul Botoşani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Societatea Naţională de „Cruce Roşie” – Filiala Botoşani şi Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Botoşani. Activitatea se adresează elevilor din clasele V – VIII, care învaţă la şcolile din judeţul Botoşani. În fiecare zi de joi din august, între orele 9.00 – 13.00, grupuri de câte 50 de copii au participat la cursurile organizate de pompieri. Aceştia au fost învăţaţi cum să prevină situaţiile de urgenţă, dar şi cum să se comporte pe timpul manifestării acestora. La sfârşitul fiecărei serii, vinerea, elevii au fost evaluaţi cu privire la nivelul cunoştinţelor din domeniul situaţiilor de urgenţă acumulate, după care au plecat într-o excursie la obiectivele culturale din judeţul Botoşani.