Război cu hoţii pierdut de poliţişti

Reformele fara noima facute in politie au lasat localitatile la cheremul hotilor. In judet, oamenii au ajuns sa doarma pe camp pentru a-si apara recoltele, iar la Bucecea, dupa ce au devalizat vechiul sediu al fabricii de zahar, hotii au dat iama in gospodarii, in societati si chiar unitati de invatamant.   

Prima tinta a hotilor a fost discoteca deschisa in fosta popicarie. Imediat dupa Paste, au fortat un geam si au furat cablurile electrice, o bormasina, un flex, burghie, statia de amplificare, totul in valoare de vreo 2.000 de euro. Administratorul Mihai Constantin a sunat la politie, s-au facut cercetari, dar niciun rezultat. Dupa numai o saptamana, hotii au tras o coala de azbest de pe acoperis, au intrat in pod si au taiat cablul de alimentare care venea de la transformator. „Am decis sa pun camere de supraveghere si senzori de miscare, pentru ca nu se mai poate”, a spus Mihai Constantin.

Un alt barbat, Ilie Rusu, a povestit ca in iarna, dupa cateva zile in care nu a trecut pe la casa copiilor plecati la munca in strainatate, a constatat ca instalatia electrica din cupru fusese smulsa din pereti, iar tevile pentru calorifere luate. „Au fortat usa cu un levier. A venit politia, a facut cercetari, dar nu i-a prins”, a relatat barbatul. Tot inaintea Pastelui, hotii au intrat in beciul gradinitei si au furat sacii cu cartofi si borcanele cu muraturi.

Pradat de patru ori intr-un an

Constantin Budeanu a ajuns sa fie calcat de hoti de patru ori in acest an, prima data in Joia Mare, cand i-au furat noua gaini. In noaptea de 16 spre 17 august, i-au furat iepurii din cusca, barosul, o grinda metalica si 200 de kilograme de graunte, iar peste doua zile s-au intors dupa restul bunurilor. „Am fost la socri, de pe la cinci pe la sapte seara. Atunci mi-au furat o plasa din sarma cu cadru metalic, un bazin de apa, o teava, o plita din fonta, o razatoare pentru animale, un profil metalic, troaca metalica de la porci. Am sunat la politie, iar, cand m-am intors, i-am vazut. Venisera sa fure un calorifer. Au sarit oamenii si i-am prins. Erau patru tineri”, povesteste Constantin Budeanu.

Ridicati de politisti, adolescentii au povestit ca au vandut bunurile la fier vechi cu 50 de lei. Unele obiecte au fost gasite in curtea unui fost politist, Miluta Butnarasu, pensionar de cativa ani, care locuieste vizavi de politie. Barbatul neaga orice implicare. „Aveau o datorie la mine si au spus ca aduc in schimb fier vechi. De unde sa stiu eu de unde il aduc?”, a precizat fostul politist.

Politisti depasiti de situatie

Politistii recunosc ca nu mai faca fata furturilor. „Aproape in fiecare zi au loc furturi, iar majoritatea sunt comise de minori. Adevarul este ca suntem prea putini, iar legile par sa-i apere pe infractori. Fiind prejudiciul mic, cei mai multi scapa cu o amenda penala”, spun politistii. Acestia au destructurat in ultimul timp si o retea care fila casele in constructie si le golea de bunuri, iar in prezent se asteapta sa fie asaltati de furturi de recolte de pe camp.

In statisticile Inspectoratului Judetean de Politie (IJP), lucrurile stau insa altfel. „In primul semestru, la Bucecea au fost constatate 37 de furturi, din care patru din locuinte, trei din societati, 14 de materiale feroase, iar restul din gospodarii”, a declarat Anca Silion Arama, purtator de cuvant in cadrul IJP.

Diferentele se regasesc in teren. Asta pentru ca oamenii s-au saturat sa mai depuna plangeri inutil. Un exemplu este al unui bucecean care in 2010 a mers la preot dupa ce i s-au furat geamurile de termopan montate in ajun.

Unii pagubiti s-au plans ca atunci cand au mers la politie sa reclame furturile au fost sfatuiti sa nu mai depuna plangere, dar daca totusi afla cine i-a pradat sa vina sa le spuna si oamenilor legii.

Sursa: MONITORUL de BOTOSANI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *