Mii de copii vor învăţa şi anul acesta în şcoli fără apă curentă şi cu grup sanitar în curte. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, 34 de şcoli din judeţul Botoşani nu au autorizaţii sanitare de funcţionare. O situaţie deosebită se înregistrează la Şcoala Dorobanţi din comuna Nicşeni, unde clădirea este, la numai două săptămâni de începerea şcolii, fără acoperiş. Unitatea de învăţământ a fost afectată de grindina din luna iulie, însă autorităţile locale nu au alocat fonduri pentru reabilitarea acoperişului, pe motiv că nu sunt bani. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a făcut, la rândul său, adrese la nivel central pentru alocarea de fonduri, însă până la această dată nimic concret. În această şcoală învaţă peste 200 de copii.
„În ceea ce priveşte inspecţia tematică cu privire la monitorizarea şi evaluarea stadiului în care se află şcolile pentru începerea noului an şcolar, pot să spun că anumite aspecte sunt îmbucurătoare, altele mai puţin. Aici m-aş referi în primul rând la şcolile care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare şi ceea ce este mai grav, acestea nici nu pot obţine autorizaţie sanitară de funcţionare, pentru că nu au apă curentă sau grupurile sanitare sunt în afara localului de şcoală şi sub nicio formă nu pot obţine autorizaţia de funcţionare. Mai grav este faptul că sunt şi şcoli care nu au făcut demersuri pentru obţinerea autorizaţiei„, a spus Mihaela Huncă, inspector general al IŞJ.
Printre şcolile fără autorizaţie sanitară se numără Mileanca, Costeşti, Leorda, Buzieni, Podeni, Vlădeni, Dimăcheni, Cordăreni, Santa Mare, Rădăuţi Prut, Miorcani, Milenaca, Drăguşeni.
Potrivit reprezentanţilor IŞJ, la această dată reparaţii curente au fist efectuate în 85% din şcoli, iar combustibilul pentru perioada rece a fost asiguart în proporţie de 80%.
De asemenea, din 539 de şcoli inspectate (90% dintre şcoli) 34 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.