Pentru prima dată în România, vineri, 31 august 2012, începând cu ora 10, pe Pietonalul Unirii din Botoșani va fi celebrată Ziua Limbii Române.
La 200 de ani de la răpirea Basarabiei de către imperiul sovietic, preluarea zilei de 31 august din calendarul sacru al Republicii Moldova și celebrarea ei, aici, la Botoșani, în locul care l-a zămislit pe cel mai important creator de limbă română, la încheietura nedreptelor frontiere, care împart încă patria limbii române între mai multe state, înseamnă unificarea calendarului de sărbători al românilor, din orice lor ar fi ei, ca un pas necesar spre repararea nedreptăților istoriei și reunificarea României.
Din programul zilei:
ora 10.30 – Târg de carte intitulat „Patria limbii române – Locația: Pietonalul Unirii. Sunt invitate să participe edituri și librării din Botoșani, Suceava și Iași.
ora 11.00 – Masă rotundă cu tema „Limba română – Unitate în spirit”. Locația: sala oglinzilor a Muzeului Județean de Istorie Botoșani. Moderatori: prof. Maria Baciu și prof. Ghe. Median.
ora 17.00 – Spectacol de muzică și poezie în aer liber sub genericul „Limba română – Paloș și Liră”. Locația: Pietonalul Unirii. Spectacol pregătit de actori ai Teatrului M. Eminescu – Botoșani și ai Teatrului Național București.
ora 18.00 – recital Mădălina Amon și Florin Săsărman.
Organizatori principali: Primăria Municipiului Botoșani și Asociația Județeană a Organizatorilor de Evenimente – Botoșani. Baza legala este Proiectul de Lege 771/dec 2011, adoptat de Senatul României.
În februarie 2012, la Chișinău a fost reactivat Consiliul Unirii, care militează cu curaj pentru reîntregirea României. În condițiile politice, sociale și economice de acolo, acțiunile lor capătă accente de eroism. Din solidaritate cu eforturile întreprinse în ultimele luni în Republica Moldova, organizatorii dedică evenimentul organizat in aceasta zi la Botoșani Consiliului Unirii din Chișinău.
eu râd și plâng în limba română
nu pot plânge și nu pot râde decât în limba română,
nu pot trăi și nu pot muri decât în limba română,
doina și fluierul jeluiesc tot în limba română,
privighetoarea cântă în limba română,
bucuriile și durerile le spunem în limba română,
ura și dragostea se exprimă tot românește,
limba română e leagănul meu,
patul meu de dor și de suferință.
când am spus primul te iubesc,
l-am spus tot în limba română,
toți munții aceștia, toate râurile,
toate văile și câmpia,
cerul și orizontul,
vorbesc tot în limba română,
limba română sunt bunicii și străbunicii,
limba română e tata și mama,
limba română sunt copiii și nepoții.
limba română e veche cât veacul,
în ea a vorbit și getul și dacul,
cetate de suflet e limba română,
pe-aceste meleaguri doar ea e stăpână,
noi trecem prin viață ca frunzele-n vânt,
regină e limba acestui pământ.
marţi, 31 ianuarie 2012