Subventii de miliarde acordate necuvenit de functionarii Directiei Agricole

Conducerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) a imputat 240.055,6 de lei de la patru salariati din cadrul institutiei care au acordat subventii pentru achizitionarea de tractoare si utilaje agricole in baza unor dosare incomplete.
Neregulile au fost depistate de Corpul de control al ministrului Agriculturii in timpul verificarilor efectuate anul trecut la DADR. Potrivit constatarilor acestuia, o comisie din care fac parte Alexandrina Virlan, Ecaterina Strut, Didina Zora si Ionel Ciura, angajati ai DADR, a considerat ca trebuie sa depuna la dosarul de subventii dovada ca nu au datorii la stat doar persoanele juridice. Asa se face ca 16 persoane fizice care au solicitat subventii pentru a-si cumpara tractoare si utilaje agricole au primit sprijinul financiar fara a depune aceste documente. Corpul de control al ministrului Agriculturii a considerat insa ca subventiile au fot acordat necuvenit si a dispus recuparea sumelor de la salariatii neglijenti. "Mi s-a pus in vedere sa recuperez sumele de la cei patru functionari. Le-am facut decizii de imputare a sumei respective. Cei patru s-au adresat instantei de contencios administrativ, au completat dosarele cu actele care lipseau si au fost absolviti de orice vina", explica Mihai Pavel, directorul institutiei.
Alexandrina Virlan, sefa comisiei, careia i s-a imputat cea mai mare suma, respectiv 216.607,9 lei noi, a declarat ca situatia a fost creata de formularea ambigua din legea in baza careia se acorda acest sprijin financiar. "Nu a fost nimic intentionat. Nu am stiut ca si persoanele fizice trebuie sa aduca adeverinte de la Administratia Financiara ca nu au datorii la bugetul de stat. In fata instantei, am adus acte doveditoare si am demonstrat ca oamenii aveau dreptul la subventii si ca sumele nu au fost platite ilegal ", a precizat Alexandrina Virlan.