Printre prioritățile conducerii Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) se numără, alături de organizarea unui învățământ la standarde de calitate și dezvoltarea bazei materiale, asigurarea unor condiții de cazare cât mai bune pentru studenți. În acest sens, în ultimul deceniu, sume importante din bugetul USV au fost direcționate spre construirea (căminul nr. 4) sau modernizarea unor cămine (nr. 2 și nr. 3), dotarea acestora cu mobilier și utilități moderne, crearea unor standarde de confort care să permită studenților să aibă condiții bune pentru formarea profesională. Astfel, condițiile de cazare în trei cămine sunt comparabile cu cele din hoteluri de 3 stele.
Pentru anul universitar 2012-2013, USV va asigura 1.036 locuri de cazare în patru cămine proprii și va căuta soluții pentru a facilita cazarea studenților proprii în diverse spații (cămine de liceu, apartamente private) din municipiul Suceava. În legătură cu cazarea în căminele universității, dorim să subliniem faptul că tarifele diferă în funcţie de condiţiile pe care le oferă un cămin sau altul. Cuantumul ține cont de evoluţia preţurilor la energia electrică, energia termică, apă caldă şi rece, canalizare, salubrizare, materiale pentru curăţenie, servicii de internet şi cablu TV, reparaţii curente, asigurare etc.
Având în vedere aspectele menționate, în funcție de cămin și număr de locuri în camere, tariful de cazare, ce include și utilitățile, pentru studenții fără taxă este situat între 140 și 210 lei de persoană pe lună, iar pentru cei cu taxă între 270 și 360 lei. De asemenea, menționăm faptul că tarifele de cazare diferă în raport cu statutul studentului: a) fără taxă; b) fără taxă, cu părinţi cadre didactice; c) cu taxă, cu părinţi cadre didactice; d) cu taxă. Studenții bugetați plătesc sume mai mici datorită faptului că MECTS alocă, lunar, fonduri pentru subvenționarea căminelor studențești pentru cazarea studenților care studiază fără taxă. În schimb, studenții cu taxă, pentru care nu există subvenționare de la buget, achită integral costurile cazării și utilităților. Costurile și, implicit, tarifele de cazare în anul 2012 sunt influențate de creșterea prețului la energia termică cu 3% și la cea electrică cu 5%.
Sigur, ne-am fi dorit ca toţi cei care beneficiază de cazare să achite sume modice, iar diferenţa să fie suportată din fonduri provenite de la bugetul statului sau din alte surse. Din păcate însă, costurile pentru o bună funcţionare a căminelor sunt consistente, subvenţia primită de la MECTS acoperind doar o parte din volumul total al acestora. Diferenţa se regăseşte, în consecinţă, în prețurile calculate şi stabilite anual în raport de evoluţia costurilor și a inflației, aspecte pe care nu le putem ignora.
În dificilul context social și economic actual, conducerea USV promovează politici de susținere a studenților prin cele mai diverse metode (majorarea fondului de burse cu 40%, stimularea implicării tinerilor în viața comunității academice, în promovarea imaginii acesteia, cooptarea studenților în diverse proiecte, crearea unor condiții stimulative pentru practica de specialitate), cazarea tinerilor este gestionată atât în interesul studenților, cât și în interesul instituției, spre beneficiul tuturor persoanelor implicate în procesul de formare a viitorilor specialiști cu diplome eliberate de USV.
Sursa: comunicat: USV