Zece firme din Botosani datoreaza statului 120 de milioane de lei noi

Directia de Finante are de recuperat aproape 300 milioane lei noi, respectiv 3.000 miliarde lei vechi, de la agentii economici datori la bugetul consolidat al statului. O treime din volumul total al arieratelor trebuie recuperat de la zece firme, care formeaza masa marilor datornici la buget.
Cu banii de la acestea s-ar reabilita sistemul de caldura al orasului, s-ar construi a doua magistrala de gaz a orasului si s-ar asfalta peste 50 kilometri dr drumuri din pamint.
"Cei zece datornici inglobeaza sau insumeaza toti 119 milioane de lei noi, aproape 1200 de miliarde lei vechi. Daca e sa fim foarte corecti vom recupera dar nu vad o recuperare in totalitate a acestor obligatii. La Arca, de exemplu, la Alcor sumele sunt in recuperare, in procedura de recuperare, la ceilalti sunt masuri de executare", a declarat Gheorghe Sorescu, directorul Finantelor Publice.
Lista cu marii datornici cuprinde firmele Apa Grup, Orizont SRL Stanca, Stipo Dorohoi, Electrototal Botosani, Debelly Dorohoi, Arca Botosani, Portelanul Dorohoi, Apollo Bucecea, Mecanica si Alcor. Cel mai mare datornic este Apa
Grup, cu un debit de aproape 360 miliarde lei vechi, din care mai mult de jumatate reprezinta dobinzi si penalitati.A? Reprezentantii operatorului de apa-canal sustin ca la acumularea acestor datorii au stat mai multi factori.
"Un motiv ar fica in timp preturile nu au fost ajustate corect la timp.
2 ar fi un pret sub nivelul normal care ar fi trebuit sa-l aiba societatea Apa Grup. Al treilea ar fi neincasarea sumelor de la agentii economici si institutiile publice",
sustine directorul Apa Grup, Florin Nicolau, care a precizat totodata ca se incearca achitarea datoriilor catre stat prin contractarea unui imprumut bancar. Mai mult, s-a apelat si la Ministerul de Finante in vederea unei posibile stergeri a dobanzilor si penalizarilor.