O batrina detinuta in Penitenciarul Botosani, eliberata de Traian Basescu

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de graţiere a Mariei Zlăvoc pentru restul rămas neexecutat din pedeapsa de 3 luni de inchisoare, aplicată pentru săvirşirea infracţiunii de nerespectare a hotăririi judecătoreşti, informează un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Născută la 1 martie 1938, in comuna suceveană Dolhasca, Maria Zlavoc nu are antecedente penale, iar din concluziile rapoartelor de expertiză medico-legală rezultă că aceasta suferă de cardiopatie ischemică dureroasă cronică, hipertensiune arterială oscilantă, diabet zaharat, discopatie lombară şi necesită internare pentru tratarea acestor boli.
Bătrina de 69 de ani a fost condamnată la trei luni de inchisoare cu executare pentru o bucată de pămint, in urma unei plingeri penale pentru că s-a opus executorului judecătoresc.
In anul 1995, femeia, impreună cu soţul său, decedat intre timp, a cumpărat o bucată de pămint. Au incheiat actele de vinzare-cumpărare la notariat şi au inscris pămintul la Registrul Agricol. Cu toate acestea, o rudă mai indepărtată a familiei Zlăvoc a reuşit să obţină un titlu de proprietate pentru două treimi din suprafaţa de 2.700 de metri pătraţi, iar titlul de proprietate in baza căruia s-a efectuat in urmă cu 11 ani tranzacţia a fost, parţial, anulat.
La o primă intervenţie a executorului judecătoresc, bătrina s-a opus punerii in posesie a rudei, astfel că a fost condamnată la trei luni de inchisoare cu suspendare. Ruda a venit din nou cu un executor judecătoresc, bătrina s-a opus din nou, fiind condamnată la trei luni de inchisoare cu executare şi inchisă in Penitenciarul Botoşani pe 26 octombrie 2006.