Bir pe morti: Un preot a refuzat o inmormintare pentru ca nu a primit taxa

Preotul din satul Borolea, Hanesti, este acuzat de familia unei batrine, care a murit vinerea trecuta, ca a refuzat sa o ingroape duminica fara 2,5 milioane de lei. Suma reprezinta serviciile preotului, ale dascalului si palimarului. Dupa o prima negociere, sustin rudele raposatei, preotul a fost dispus sa lase din taxa 200.000 de lei. "Aspazia Mazuru, de 85 de ani, era una dintre cele mai sarace persoane din sat. Singurul sprijin era fiul sau, care are si el familie. Abia reuseste sa-si intretina familia cu cele doua milioane de lei cit cistiga pe luna. De suportat costurile unei inmormintari nici nu poate fi vorba", spune Ilie Merticariu, o cunostinta de-a familiei.
Preotul satului, Ionut Botezatu, recunoaste partial acuzatiile aduse de familia decedatei, insa sustine ca adevaratul motiv pentru care nu a ingopat-o duminica pe batrina este lipsa certificatului de deces si a adeverintei de inhumare. "Astazi (ieri n.r.) o voi ingropa. Rudele ar fi vrut sa-mi dea pentru inmormintare doar 200.000 de lei. Le-am spus ca eu fac naveta de la Romanesti si as vrea sa-mi scot banii de drum. Niciodata nu au bani sa plateasca preotul, dar de bautura au", se apara Ionut Botezatu.
Reprezentantul biroului de stare civila al Primariei Hanesti, Constantin Patrautanu, spune ca certificatul de deces si adeverinta de inhumare au fost eliberate duminica, fara a preciza daca actele au fost gata pina amiaza la ora 12, cind de obicei incep slujbele de inmormintare.
Acesta justifica suma ceruta si prin faptul ca trebuie sa plateasca palimarul, care a tras clopotele de trei ori pe zi. In unele localitati acest serviciu costa familia raposatului cit o zi de lucru, adica 250.000 de lei.

Ancheta ordonata de protopiat

Scandalul de la Borolea a ajuns si la protopopul de Saveni, Liviu Nechita, care sustine ca preotul a gresit cind a cerut o suma fixa pentru inmormintare. "Gestul preotului este condamnabil. Un preot nu poate pune o taxa pentru serviciile liturgice. Mai mult, exista o circulara a Mitropoliei prin care li se recomanda preotilor ca inmormintarea celor proveniti din familiile nevoiase sa fie facuta gratuit ", explica preot Liviu Nechita. Protopopul de Saveni pune intreg incidentul pe seama faptului ca preotul Ionut Botezatu a intrat in breasla de doua luni. Acesta a fost hirotonisit la sfirsitului anului trecut si repartizat la Parohia din satul Borolea. Decizia de numire pe post a fost semnata pe 15 ianuarie, insa nu a ajuns inca la protopopiat. "Chiar daca nu are experienta, este vinovat ca nu a cerut sfatul preotilor mai in virsta, asa cum le-am recomandat la ultimele sedinte celor hirotonisiti recent", mai spune protopopul de Saveni. Din aceste considerente preotul Nechita va dispune o ancheta la Parohia Borolea. In functie de cele constatate, preotul Ionut Botezatu risca de la diminuarea salariului cu 10% pe trei luni si pina la mutarea disciplinara