Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine (ACOC) din Botoşani va declanşa procedurile pentru inregistrarea mărcii "Brinza de Botoşani" pentru a putea să işi valorifice produsele la nivel naţional şi chiar internaţional. Proprietarii de oi s-au intilnit, duminică, la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, pentru prezentarea bilanţului ACOC.
Cu acest prilej, preşedintele asociaţiei, Ionel Nechifor, a propus ca toţi oierii să infiinţeze o unitate de prelucrare a laptelui şi, in acelaşi timp, să inregistreze marca "Brinza de Botoşani".
"Lansarea produsului tradiţional brinza de Botoşani este singura soluţie pentru a putea ieşi pe piaţă cu produse din lapte de oaie. Noi avem posibilitatea ca acest produs să-l facem cit mai natural, adică maturarea lui. Deci nu trebuie să-i facem pasteurizare, deoarece ar ieşi din schema produsului natural. Vom incerca să producem această brinză, aşa cum il facem de sute de ani", a declarat Nechifor.
Directorul Direcţiei Agricole, Mihai Pavel, i-a sfătuit pe proprietarii de oi să facă demersuri pentru atragerea unor finanţări nerambursabile in vederea constituirii unor ferme moderne şi a unor unităţi de procesare a laptelui performante.
"Ar fi fost foarte frumos ca acum, inainte de Paşti, să pătrundem pe piaţa din Bucureşti, spre exemplu, cu brinză sau caş de Botoşani, ambele vidate. Nu a-ţi luptat destul anul trecut pentru a prinde o finanţare externă pentru a face o fabrică de prelucrare a laptelui de oaie. Acum am fi dormit cu toţii liniştiţi pentru că aveam cum valorifica producţia", a afirmat Pavel.
Crescătorii de oi din au luat această decizie de teamă că, potrivit normelor Uniunii Europene, nu-şi vor mai putea vinde, incepind din vara acestui an, produsele lactate pe pieaţă.