Invatamint de performanta: Gradinita intr-o garsoniera la Catamarasti

Peste 40 de copii cu varste de trei pana la cinci ani invata zilnic intr-o cameara de 30 de metri patrati. Directorul scolii din Catamarasti Deal se chinuie de mai bine de trei ani sa obtina fonduri necesare amenajarii gradinitei.
Camera de zi este sala de clasa, bucataria depozit de material didactic, baia
adaposteste hainutele iar holul locul ideal unde copii isi lasa papucii.
"Doua grupe o grupa mare si pregatitoare isi desfasoara activitatea in scoala, intr-o gradinuta moderna amenajata conform standardelor europene, iar doua grupe isi desfasoara activitatea intr-o garsoniera din lipsa de spatiu", sustine Luminita Curtman, director Scoala din Catamarasti Deal.
Aproape 10 generatii de copii au trecut prin acest loc. Iar pana sa vina actualul director al unitatii de invatamant din care face parte si gradinita,
copiii au mai fost purtati in alte doua garsoniere. Luminta Curtman spune ca a solicitat de nenumarate ori ajutorul autoritatilor si inca mai asteapta un raspuns.
"Acest spatiu mic deocamdata va fi rezolvat in functie de fondurile pe care le vom primi, s-au facut nenumarate demersuri , s-au facut nenumarate informari la diferite foruri astfel incat anul acesta aceste disperate strigate ale copiilor nostri pentru o gradinirta noua vor fi auzite", mai spune Luminita Curtman.
Vecii s-au obisnuit cu micii lor vecini insa sunt si chiar s-au solidarizat in demersul cadrelor didactice.
Paradoxal, desi sunt elevi a unei eco -scoli moderne, micutii sunt nevoiti sa suporte mirosurile aproape insuportabile emanate de la subsol.
Parintii s-au saturat de situatie si prefera sa isi tina copii acasa sau sa ii trimita la gradinite, mai normale din municipiul botosani. Educatoarele se tem ca in urmatorii ani nu vor mai putea inscrie copii din lipsa spatiului, mai ales ca populatia scolara este in crestere