Vulnerabilitatea Parchetului, cauzata de numarul mare de femei procuror

Conducerea Parchetului de pe linga Tribunalul Botosani a efectuat o analiza a activitatii pe anul 2006 ajungind la concluzia ca unul dintre factorii care determina vulnerabilitatea Procuraturii este numarul mare de femei-procuror in raport cu barbatii.
In acest moment, in cele cinci parchete din judetul Botosani lucreaza 17 femei procuror si doar cinci barbati. In acest moment, in cele cinci parchete din judetul Botosani lucreaza 17 femei procuror si doar cinci barbati. Acest lucru ar putea afecta activitatea pe ansamblu, pentru ca femeile sunt mai putin disponibile la efort fizic si la conditii de munca grele.
"Randamentul este mai putin eficient avind in vedere mai ales situatiile in care este vorba de deplasare la evenimente si cercetarea evenimentelor ca atare, care implica deplasarea pe timp de noapte, simbata, duminica, in afara orelor de program. Conditiile meteo sunt care sunt. Conditiile din teren sunt altele decit cele de la sediul unitatii si atunci evident ca sunt probleme", a declarat Aurel Simion, purtator de cuvint Parchetul de pe linga Tribunalul Botosani.

Femeile procuror considera, insa, ca incercarea de a face o diferenta intre munca lor si cea a barbatilor este doar o prejudicata. Ele spun ca muncesc la fel de mult ca si barbatii.A�"Cred ca este o chestiune de prejudecata si cu asta cred ca am spus totul. Este o realitate ca procurori femei sunt mai multe decit procurori barbati, dar este o realitate pe care trebuie sa o acceptam", sustine Florina Pilos, procuror sef adjunct Parchetul de pe linga Tribunalul Botosani.
Procurorii botosaneni au avut de solutionat, in anul 2006, cite peste 600 de dosare de persoana, ceea ce inseamna un volum mediu zilnic de doua dosare. Desi la serviciu au sarcini egale, femeilor procuror ai greu sa ramina la munca peste orele de program, in conditiile in care ele sunt si mame, dar si gospodine.