Pompierii botoşăneni se confruntă cu o nouă problemă de sezon. Pe lângă asigurarea apei populaţiei din localităţile cu fântâni secate, angajaţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani au de-a face şi cu arderile necontrolate de vegetaţie uscată.
“Ne confruntăm cu problema incendiilor de mirişti. A început campania de recoltare a cerealelor păioase şi aproape că nu este zi să nu înregistrăm 2-3 incendii de vegetaţie uscată”, a declarat şeful ISU Botoşani, col Radu Anton.
Potrivit acestuia, reprezentanţii ISU se deplasează zilnic în teren şi colaborează cu Direcţia Agricolă pentru identificarea parcelelor unde se execută recoltarea.
Radu Anton spune, însă, că în ciuda campaniei de informare pe care o desfăşoară instituţia pe care o conduce, botoşănenii continuă să dea foc vegetaţiei uscate fără a ţine cont de măsurile care trebuie luate înainte.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
- – condiţii meteorologice fără vânt;
- – colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
- – executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- – curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
- – desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
- – asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- – supravegherea permanentă a arderii;
- – stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- – interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.