O problema legislativa in domeniul subventiilor face ca fermierii sa primeasca bani chiar daca si-au vandut animalele.
O legislatie precara in domeniul subventiilor pentru bovine face speculatorii sa castige mii de euro anual. Potrivit acesteia, plata se face in baza unui an de referinta, respectiv 2008, care a fost negociat de autoritatile romane cu cele de la Uniunea Europeana. Practic, normele permit ca un fermier care s-a inscris pentru subventii si a intrat in Registrul National al Exploatatiilor in anul 2008 sa primeasca subventii timp de cinci ani, chiar daca si-a vandut animalele. Conditiile pentru a fi acceptati la plata erau existenta unei exploatatii de cel putin trei capete de bovina cu varsta mai mare de sase luni la data inscrierii si plata datoriilor la zi la bugetul statului.
Datele statistice arata ca numarul bovinelor a scazut semnificativ din 2008 pana in prezent, respectiv de la 132.869 de capete la 105.608 capete, insa valoarea subventiei creste. Explicatia este ca exploatatiile trecute in baza de date in 2008 au fost finantate in continuare, la ele adaugandu-se altele noi, insa situatia nu tine cont de realitatea din teren. Prin aceasta metoda este descurajata si dezvoltarea in conditiile in care un fermier care si-a marit numarul de bovine primeste aceiasi bani ca in 2008, pentru numarul inscris atunci. Surse neoficiale sustin ca sunt sute de fermieri care beneficiaza in continuare de aceste subventii anual, unii avand raportate si sute de capete de bovine pe care le-au detinut in anul 2008.
Potrivit datelor de la Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA), numarul beneficiarilor subventiei a crescut in ultimii doi ani. Mai exact, subventia a fost stabilita la 410 lei pe cap de bovina, in 2010, cheltuindu-se 26,5 milioane pentru 64.686 de bovine subventionate, la un numar de 11.490 de cereri depuse. Anul trecut s-au platit 31,4 milioane lei pentru 76.674 de capete si 13.243 cereri depuse. In acest an numarul cererilor depuse este de 14.627.
Situatie semnalata si de Camera de Conturi
Reprezentantii APIA recunosc problema legislativa, dar spun ca nu au ce face. „Si cei de la Camera de Conturi ne-au intrebat de acest lucru, dar asa este legislatia. Asa s-a negociat cu Uniunea Europeana”, a declarat Liviu Zaharia, director. O explicatie a legislatiei ar fi ca acest principiu este aplicat in intreaga UE, insa fermele din vest sunt mai stabile. Problema a fost discutata de angajatii APIA la diverse intruniri, insa avand in vedere ca este vorba de un acord cu UE valabil pana in 2014, deocamdata nu se poate face nimic.
Paradoxul legislatiei este cu atat mai mare cu cat in alte domenii s-a putut reglementa mai exact acordarea subventiilor. Spre exemplu, in cazul ovinelor subventia este legata si de productia de lapte raportata anual.
Sursa: Monitorul de Botosani