Temperaturile foarte mari înregistrate în ultima perioadă, în judeţul Botoşani, afectează grav şi animalele. Medicii veterinari le recomandă crescătorilor de animale să nu exploateze la munci animalele în timpul amiezii, pentru că acestea pot deveni agresive.
“ Căldura le afectează în măsură foarte mare atâta vreme cât nu sunt asigurate sursele de adăpare şi condiţiile de microclimat, în sensul că nu poţi expune un animal, indiferent de categoria de producţie, la temperaturile extrem de ridicate. Trebuie protejate, trebuie asigurată umbrare, surse de apă, trebuie să nu fie folosite la munci între orele 12.00 şi 18.00. În cazul în care nu le sunt asigurate acestea, ele reacţionează cum reacţionăm şi noi. Sunt extrem de irascibile, creşte temperatura corporală, e exact ca şi la om, numai că dacă noi ne putem controla, ele nu şi devin agresive”, a declarat directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare, Vasile Matei.
Fermierii spun că şi asigurându-le sursele necesare cu apă şi umbră, tot nu reuşesc să facă faţă căldurii. Tocmai de aceea, unele dintre animale devin mai uşor agresive .
“Şi pe animale le afectează căldura din punct de vedere psihic cum s-ar spune. Chiar ieri (n.r. vineri) am avut caz cu o văcuţă, care l-a împuns pe soţul meu, vreo doi metri, pur şi simplu. Şi nu a fost caz până acum să se întâmple acest lucru, deci căldura şi-a făcut efectul”, a declarat fermierul Stela Brehuescu.
În plus, crescătorii de animale care nu respectă măsurile pentru animale pe timp de caniculă riscă să fie sancţionaţi.