Propunerea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu a trecut, vineri, de votul Parlamentului. S-au înregistrat, oficial, 256 de voturi în favoarea suspendării preşedintelui Traian Băsescu, în timp ce împotriva propunerii au fost 114 voturi, iar două voturi a fost declarate nule.
Uniunea Social Liberală va propune referendum pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu pe data de 29 iulie.
În urma suspendării preşedintelui, potrivit articolului 95, paragraful 3 din Constituţia României, în maximum 30 de zile se va organiza un referendum în care populaţia este întrebată dacă este de acord sau nu cu demiterea Preşedintelui.
În această perioadă, preşedinte interimar devine preşedintele Senatului, loc ocupat în acest moment de Crin Antonescu. Dacă preşedintele Senatului nu poate, atunci Preşedinte interimar devine şeful Camerei Deputaţilor, funcţie ocupată de Valeriu Zgonea.
Legea referendumului în vigoare spune că Preşedintele este demis dacă propunerea „a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale”. Asta înseamnă că 50% + 1 din cetăţenii cu drept de vot trebuie să voteze pentru demitere. Altfel spus, prezenţa la vot, dacă toată lumea prezentă ar vota pentru demit
Dacă la referendum se votează pentru demitere, atunci în termen de cel mult 3 luni se organizează alegeri prezidenţiale. În tot acest timp, ţara va avea un preşedinte interimar.
Dupa anunţarea rezultatului şi publicarea în Monitorul Oficial, se va vota data referendumului. Orice parlamentar poate face o propunere privind data referendumului, în cadrul de 30 de zile de la data suspendării.
Sursa: Antena 3