Doua dosare penale pe zi. Atit trebuie sa solutioneze procurorii din Botosani pentru a face fata avalanselor de sesizari venite de la populatie si institutii publice. Parchetele din Botosani trec printr-o criza fara precedent. La nivelul judetului, deficitul de procurori este de aproape 40%. Actul de justitie sufera, iar populatia este din ce in ce mai nemultumita. Cea mai mare problema este inregistrata la Parchetul de pe linga Judecatoria Dorohoi, acolo unde in loc de sase procurori este doar unul. La Darabani, sunt patru posturi de procurori, insa doar unul este ocupat. Lipsa de personal aduce in discutie calitatea serviciilor asigurate de insitutiile Ministerului Public.
"In anul 2006 am preferat sa lasam operativitatea in detrimentul calitatii. Un inculpat trimis in judecata mai tirziu, dar trimis in judecata in mod temeinic si potrivit vinovatiei sale ramine un inculpat trimis in judecata. Prefer un inculpat trimis mai tirziu in judecata decit un inculpat trimis gresit in judecata", a declarat Cristian Popovici, prim procuror Parchetul de pe linga Tribunalul Botosani.
Criza de magistrati determina o intirziere in solutionarea cauzelor si, de multe ori, solutii Oamenii se pling de felul in care sunt solutionate problemele lor.
"Oamenii se pling de durata procedurilor judiciare in fata Politiei si a Parchetului. E o problema comuna, complexa, pe care atit noi, cit si organele de politie vomA trebui sa o rezolvam in perioada urmatoare", a mai spus Popovici.
In 2006, cei 22 de procurori din Botosani au solutionat au avut solutionat in medie cite 650 de dosare, reusind sa finalizeze cite 343. Parchetul, care a avut in lucru 13.605 dosare, a cerut suplimentarea numarului de procurori, trimitind Institutului national al Magistraturii propuneri pentru angajarea a sase fosti avocati sau judecatori